IV. korizmeni seminar: Pandemija korupcije. Jesmo li se cijepili?

by abuzgo

U utorak, 16.3.2021. u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda održan je 4. po redu korizmeni seminar na temu Pandemija korupcije. Jesmo li se cijepiili? kojega je predvodio vlč. mr. Drago Marković, kancelar Đakovačko – osječke nadbiskupije te profesor na KBF -u u Đakovu.

Na početku same teme, vlč. Marković pojasnio je kako je sam pojam i problem korupcije složen i nije ga moguće iznijeti ni riješiti jednom katehezom, ali je važno progovoriti o neki njezinim obilježjima kako bi ju na vrijeme detektirali. Korupcija je ponajviše oblik neurednog života kojemu smo svi izloženi, pomišljamo da smo bolji i pametniji od drugih, sami sebi dostatni i umorni od vlastite duhovne dimenzije. Također, grešnik i korumpirana osoba ipak se razlikuju jer grešnik može i traži oprost, a korumpirana osoba to ne želi i nema potrebu.
Nadalje, vlč. Marković istaknuo je kako je ono što je pripremio i govorio, ponajviše pronašao u riječima pape Franje koji o tome jako puno govori. Papinim riječima, korupcija širi neugodan miris nepravde, ugnjetavanja, osrednjosti, nijekanja kreativnosti i slobode. Ona je korozija, hrđa društva, u konačnici put smrti. Put je to u kojem zatvorimo sebe u neke svoje ideje i sigurnosti u kojem postajemo zatvoreni za sve druge, slikovito, poput sobe koja se davno nije prozračila.

Korupciju veže i osjećaj svemoći, oholosti, arogancije, površnosti, isključivosti, utilitarizma, prerušavanje i prikrivanje istine o sebi, želju da se prikažemo boljima no što jesmo. Takvo stanje, više nego oprošteno, mora biti izliječeno, a izlječenje može doći tek kada kušnje probude i slome zatvoreno ljudsko srce i kada u njega dođe milost Božja.

Riječima pape Franje, ne smijemo se pretvarati kao da se u Crkvi ništa ne događa. Crkva kao lađa pušta na sve strane, ima i kukolja, no moramo ići naprijed s Gospodinom u borbi protiv svakog zla, moramo se uvijek htjeti poboljšati, staviti Krista u središte i gledajući križ ozdravljati. Ne smijemo dopustiti da nam se ukrade nada, podržavajmo jedni druge, najviše u teškoćama.

U skladu s korištenim riječima i aktualnostima, vlč. Marković zaključio je susret riječima: „Recimo ne korupciji! Cijepimo se na vrijeme, dok još nije kasno, dok još ima cjepiva Božje ljubavi i milosrđa koje nam se besplatno daruje“ te riječima Siniše Glavaševića iz njegovih Priča iz Vukovara, Tko će čuvati Hrvatsku i nositi je naprijed? Oni u čijim grudima tinja vatra ljubavi, koji vjeruju u Bog, u sebe i svoje poslanje. To smo mi.

Po završetku kateheze uslijedila je meditacija pred križem u kojem je poseban naglasak bio na smislu križa i patnje te prilika za sakrament pomirenja.

Korizmeni seminari zaključit će se idućeg utorka, 23.3.2021. temom Demoni ga poznaju koju će predvoditi vlč. mr. Mario Brkić, župni upravitelj Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu.

FOTOGALERIJA

A. Buzgo

Preporučeno