Prvi molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina”

by abuzgo

U četvrtak, 23. rujna 2021. održan je u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku prvi molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom.

Za temu susreta odabran je odlomak iz Markovog evanđelja (Mk 8, 27-38) koji donosi Petrovu vjeroispovijest (»Ti si Pomazanik – Krist!«), prvi navještaj muke i uskrsnuća te uvjete nasljedovanja Isusa. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka. Vlč. Vuković je istaknuo kako događaj Petrove vjeroispovijesti, navještaj muke i uvjete nasljedovanja donose sva tri sinoptička evanđelja. Riječ je o svojevrsnoj prijelomnoj točki, tj. prekretnici u evanđeljima. Nakon Petrove vjeroispovijesti, Isus se počinje obraćati samo najužem krugu učenika, tj. apostolima, te ih počinje upućivati u bit svoje osobe i narav svoga poslanja, koji nadilaze tadašnja mesijanska očekivanja. Isus, primjenjujući na sebe starozavjetni naziv Sin Čovječji, ističe kako »treba da mnogo pretrpi, da ga odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane«. Takvo shvaćanje nailazi na otpor i kod samog Petra, kojega Isus oštro prekorava jer mu na pameti nije ono što je Božje, već što je ljudsko. Riječ je o novom poimanju mesije koji neće biti politički i trijumfalni mesija, kakvog su Židovi očekivali, već trpeći i patnički Mesija – Isus Krist, čije Kraljevstvo nije od ovoga svijeta i koji dolazi spasiti ne samo Židove, već sve ljude, istaknuo je vlč. Vuković.

Dr. Vuković je ukazao kako Isusov identitet i poslanje imaju važnu posljedicu i za one koji ga žele nasljedovati; za njegove apostole i učenike, za kršćane svih vremena. Isus, koji je Krist, jasno i nedvosmisleno govori: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.« Uvjet za nasljedovanje Isusa tako postaje, ni manje ni više, nego založiti čitav svoj život, tj. samoga sebe. Život istinskog učenika mora nužno sličiti životu Učitelja, tj. Isusovom životu. To znači da Isusov učenik (vjernik, kršćanin) mora slijediti Isusa u odricanju od samoga sebe, upravo kako je Isus to činio; u samo-razvlaštenju (kenoza), u umiranju sebi, u prihvaćanju križa, upravo u tome da se čitav život založi za Isusa i za evanđelje, odnosno za radosnu vijest spasenja. Ovo odricanje i umiranje sebi, ne znači međutim, gubitak, nego je put prema istinskom zadobivanju sebe i spasenju svoga života. »Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga.« Učenikov život, dakle, ne može biti drugačiji nego život Učitelja. Taj život znači trajno umiranje i odricanje od sebe, no taj je život blagoslovljen i vodi proslavi i uskrsnuću; vječnom spasenju i životu u Kraljevstvu Božjem.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 7. listopada u 19:30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Preporučeno