Večer slavljenja

by abuzgo

U utorak, 22.6.2021. u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda održana je Večer slavljenja pod naslovom Hvala ti što sam stvoren tako čudesno (Ps 139, 14) kojom su zaključeni studentski susreti u ovoj akademskoj godini. Susret su pjevanjem i sviranjem animirali članovi Duhos benda, dok je molitvu i euharistijsko klanjanje predvodio studentski kapelan, vlč. Mario Žigman. Ovim je susretom također započela proslava 10. obljetnice od osnutka udruge Duhos, a koja će se nastaviti na jesen.

Na početku molitvenog dijela vlč. Žigman zahvalio je i molio za prvog studentskog kapelana, p. Arkadiusza Krasickog Cssp koji je skupa sa suradnicima pokrenuo udrugu i pastoral te svojim djelovanjem pomogao generacijama studenata i mladih. Zahvalio je i za sve one koji su mu u tome pomagali i tako postavili i gradili temelje rada udruge. Također, studentski je kapelan zahvalio i za one koji trenutno djeluju ili dolaze na susrete te traže i svjedoče živoga Boga.

Susret je nastavljen s nekoliko slavljeničkih pjesama, a potom je vlč. Žigman u kratkoj meditaciji promišljao je o geslu susreta. Gospodin je svakoga od nas stvorio iz ljubavi, savršeno sve posložio i u toj se ljubavi i dalje brine za nas i dariva različitim milostima. Ono što mi ponekad činimo jest to da tu svoju savršenu sliku ne prihvaćamo. Nismo zadovoljni svojim izgledom, tijelom, nešto bismo promijenili samo kako bi nas drugi više prihvatili i pretjerano brinemo o stavu drugih. Gospodin nas sve ljubi, sve na nama je stvorio kao dobro i trebamo se truditi graditi i prihvaćati tu istinu o sebi.

Nakon slavljeničkog dijela, uslijedilo je euharistijsko klanjanje u kojem je vlč. Žigman promišljao na dijelu evanđeoskog ulomka toga dana u kojem Isus govori o uskom putu koji vodi u život (Mt 7, 13- 14). Mi često želimo lakšim, širokim putem, putem koji i ovaj svijet promovira, ali tu se vrlo brzo izgubimo. Vučemo za sobom prtljagu svojih grijeha i pokušavamo s time ići kroz život i prolaziti različitim putevima. No, Gospodin nas poziva ići njegovim uskim putem, putem milosrđa, opraštanja i ljubavi na kojem nam uvijek spremno pomaže i nikad ne ostavlja same.

Susret je završen završnom čestitkom studenskog kapelana svima onima koji su djelovali, ali i djeluju u studenskom pastoralu, svima koji su dolazili na susrete i svima okupljenima na njihovoj otvorenosti za Boga, zajedničkim fotografiranjem i kratkim druženjem u župnim prostorima.

A. Buzgo

Preporučeno