2. korizmeni seminar – Tvoja volja jest moj mir

by abuzgo

U utorak 15. ožujka, u organizaciji udruge Duhos nastavljen je ciklus korizmenih seminara u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda. Drugi susret naslovljen „Tvoja volja jest moj mir iliti kako otkriti Božji plan u mom životu” održao je vlč. dr. Ilija Dogan, profesor kanonskog prava na KBF-u u Đakovu i djelatnik Međubiskupijskoga suda provg stupnja u Đakovu.

Uvodnu molitvu na početku susreta predvodio je studentski kapelan vlč. Mario Žigman, a nakon njega o Božjem planu u našim životima progovorio je vlč. dr. Ilija Dogan. Na samome početku susreta vlč. dr. Dogan istaknuo je kako je u otkrivanju Božjega plana u našim životima ključna dobra priprema jednako kao što je dobra priprema potrebna i u ostalim dijelovima naših života: treniranje prije natjecanja, učenje za ispite i sl. Ipak, prije nego što krenemo s pripremom, preduvjet je otkrivanja Božjega plana za naše živote povjerenje da On zna što je najbolje za nas, istaknuo je vlč. dr. Dogan. Kada je naše povjerenje u Boga potpuno, tada možemo započeti s pripremom. Priprema, kako navodi vlč. dr. Dogan, podrazumijeva molitveni život, odnosno redovitu osobnu molitvu, redovno čitanje Biblije, redovne odlaske na svetu misu i ispovijed, zatim iskrenu želju davanja sebe drugima, dobre prijatelje koji nas neće odvajati od Boga, već nas Njemu približavati i življenje vođeno načelom stvarnosti, odnosno gledanje na životne situacije realno, a ne kroz ružičaste naočale te donošenje odluka bez lažnog uljepšavanja. Nakon što je otkrio kako se dobro pripremiti za donošenje ispravnih odluka u vlastitim životima u skladu s Božjom voljom, vlč. dr. Dogan okupljene je upoznao i s mogućim zamkama koje se mogu nalaziti na tome putu. Te su zamke skrivanje u snovima kako bi izbjegli donošenje odluka, pretrpavanje poslom s kratkoročnim ciljevima kako bi izbjegli teže odluke, uspoređivanje s drugima, skrivanje iza Boga kako bi izbjegli odgovornost te skrivanje iza tuđih očekivanja. Kada znamo da je preduvjet donošenja ispravnih odluka potpuno povjerenje u Boga, kada znamo kako se za donošenje tih odluka potrebno dobro pripremiti redovitom molitvom, odlascima na svetu misu te ispovijed te kada znamo koje se zamke mogu pojaviti na tome putu i kako ih izbjeći, spremni smo otkriti Božji plan za vlastiti život te donositi ispravne odluke koje će biti protkane osjećajem mira jer Njegova volja jest naš mir.

Nakon vjeronauka uslijedilo je klanjanje križu koje je također predvodio vlč. dr. Ilija Dogan. Korizmeni seminari nastavljaju se 22. ožujka s predavanjem vlč. Mateja Glavice o duhovnoj suhoći i Božjoj šutnji.

FOTOGRAFIJE

Matija Minarik

Preporučeno