3. korizmeni seminar: Duhovna suhoća i Božja šutnja

by abuzgo

U utorak, 22. ožujka nastavljen je ciklus korizmenih seminara u organizaciji udruge Duhos. Temu „Duhovna suhoća i Božja šutnja“ mladima je predstavio vlč. Matej Glavica, župnik Župe sv. Petra apostola u Petrijevcima. Uvodnu molitvu predvodio je vlč. dr. Davor Vuković, sveučilišni kapelan.

Vlč. Glavica na početku je istaknuo kako kada se nađemo u duhovnoj suhoći, odnosno pustinji, često mislimo kako Bog šuti, kako se On udaljio od nas, ali On koji je utjelovljena Riječ nikada ne šuti. Mi smo ti koji se udaljimo i ne osluškujemo Njegov glas, a On će nam uvijek progovarati kroz savjest koju je usadio u nas. Stoga je nekad suhoća i potrebna jer nam je ona odskočna daska koja će nas vratiti Gospodinu. Problem suhoće usporedio je s prispodobom o dva sina. Mlađi sin odlazi i njegov odlazak može se usporediti s povremenom suhoćom u kojoj se čovjek može naći. No kada spoznaje da je odlutao i prisjeti se da ima Oca koji je milosrdan, sin se vraća. Stariji sin je u stanju trajne suhoće. On je neprestano uz Oca, kao i mnogi vjernici koji su u crkvi, koji primaju sakramente, naizgled je sve dobro, a oni su zapravo u dubini prazni, ogorčeni i ispunjeni mržnjom. Međutim, i za njih postoji izlaz, samo se trebaju vratiti Gospodinu, odlučiti napustiti pustinju i krenuti za Njim. Ne trebamo misliti da trebamo zaslužiti Božju ljubav, nego znati da nas On ljubi bez obzira na sve i da je Njegovo milosrđe veće od svih naših lutanja i grijeha. Vlč. Glavica na kraju je istaknuo kako se uvijek treba boriti, ustrajati i ono što nam može pomoći izaći iz toga razdoblja je neprestano si ponavljati da nas Gospodin voli.

Nakon kateheze uslijedilo je klanjanje križu u kojem su mladi predvođeni vlč. Glavicom razmatrali sedam Isusovih riječi s križa.

Idući korizmeni seminar na temu „ Idi, prodaj što imaš“ donosi nam vlč. dr. Ivica Raguž u utorak, 29. ožujka 2022.

FOTOGRAFIJE

Veronika Lončar

Preporučeno