4. korizmeni seminar – Idi, prodaj što imaš

by abuzgo

U utorak 29. ožujka u organizaciji udruge Duhos nastavljen je ciklus korizmenih seminara u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda. Prigodnom pjesmom “Ja se kajem” Duhos bend je uveo u četvrti susret pod naslovom „Idi, prodaj što imaš”. Svetu misu predslavio je vlč. dr. Ivica Raguž, a koncelebrirao vlč. Mario Žigman, studentski kapelan u Osijeku.

U homiliji vlč. Raguž uspoređuje Božju riječ s nabujalom vodom koju trebamo pustiti da nas nosi i oplodi u našim srcima. Podijelio je s nama šest misli. Najprije je napomenuo važnost postavljanja pravog pitanja kojeg danas gotovo nitko ne postavlja. Vlč. Raguž govori kako duh ovog vremena guši pitanje o Bogu jer znamo da je duša život tijela, a Bog je život duše i gdje čovjek odstrani Boga u svome životu tamo biva mrtav. No da nam se to ne dogodi trebamo postaviti pitanje kako spasiti svoj život. Potrebno je separirati se od ovoga svijeta i u poniznosti priznati se učenikom svjesnim svojeg neznanja u želji da se damo podučiti od učitelja Isusa Krista. Njegova nas škola uči cijeloga života i stavlja pred nas poznate zapovijedi. Počinjeni grijesi poput grijeha bludnosti dovode do ubijanja duha, no osim djela potrebno je pripaziti i na misli. Srditost prema bližnjima, prenošenje loših stvari od drugima, ulizivanje, mrmljanje još su neki od grijeha koji ubijaju naš duh. Vlč. Raguž posebno ističe da trebamo poštivati svoje roditelje bez obzira na njihove nesavršenosti jer smo preko njih došli na ovaj svijet. Dodatno vlč. Raguž spominje još neke korake. Evanđeoski savijeti poput bogatstva, djevičanstva i poslušnosti dovode nas do dublje spoznaje Boga jer odricanjem od materijalizma ovoga svijeta i užitaka postajemo bliži Bogu sažimanjem u to da nitko nije kao Gospodin. Istinsku slobodu pronalazimo u slobodi poslušnosti, da slijedimo Krista koji je veći od nas, jer poslušnost Njemu nas oslobađa. Oslobađamo se samih sebe i živimo za nešto što nas nadilazi. Stoga ako želimo biti Kristovi, križ je ono što nas čeka. Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje križu koje je također predvodio vlč. Raguž uz animaciju Duhos benda.

Na kraju susreta vlč. Mario Žigman zahvalio se dosadašnjoj predsjednici udruge Duhos, prof. Marceli Šperandi, na njezinom djelovanju od početka udruge, suradnji s paterom Arekom, njezinom marljivom trudu, radu i podršci koju je dala njemu i vlč. Davoru Vukoviću od njihova preuzimanja službe studentskog i sveučilišnog kapelana sve do danas. Njezinim doprinosom i ustrajnošću cijele obitelji Šperanda, svi su mogli rasti. Na izbornoj skupštini udruge Duhos koja je održana 24.1.2022. profesorica se zahvalila na dosadašnjoj funkciji predsjednice s naglaskom na daljnju pomoć i potporu udruzi. Ulogu predsjenika udruge preuzeo je Krešimir Tomić, magistar inženjer računarstva koji je aktivno djelovao u udruzi kroz svoj studij, napose kao voditelj ministranata.

Korizmeni seminari nastavljaju se 5. travnja s predavanjem vlč. dr. Borisa Vulića na temu „Gospodine, zašto se nisi vratio kako si nam obećao?”.

FOTOGRAFIJE

Gabrijela Đukić

Preporučeno