Gostujuće predavanje o sv. Luki

by abuzgo

U utorak 18. listopada u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda održan je redoviti susret studenata i mladih. Susret je vodio vlč. Matej Glavica, župnik župe sv. Petra apostola u Petrijevcima, na temu Isusov portret umjetnika sv. Luke.

Nakon uvodne molitve vlč. Glavica je uveo u temu spominjujući jednu malu knjižnicu koja sadrži sve što je potrebno za život, a to je evanđelje sv. Luke čiji se spomendan i slavi. Istaknuo je kako je ono jedno od sinoptičkih evanđelja, ali se razlikuje od ostala tri. Sv. Luka je jedini od evanđelista koji nije susreo Isusa, nije živio u Njegovo vrijeme. Živio je u vrijeme sv. Pavla i s njime je putovao. Po struci je bio liječnik, a njegovi liječnički osvrti su vidljivi i u evanđelju. Ono što je posebno kod sv. Luke, ističe vlč. Glavica, je da donosi detaljan izvještaj o Isusovu rođenju i životu, smješta ga u povijesni kontekst. Još jedna stvar čini Luku drugačijim od ostalih je njegova privrženost ženama. U smislu iskazivanja poštovanja, važnosti i jednakosti. S njime započinje emancipacija žena, čemu suvremene žene iznimno teže. To je vidljivo već u Mariji, njezinom hvalospjevu veliča, u Mariji Magdaleni koja nakon što Gospodin izgoni iz nje zloduhe, prati ga sve do kraja. Samo žene su ostale uz Njega sve do kraja. Time vlč. Glavica prateći Lukino evanđelje pokazuje njegovu veličinu, mudrost i milosrđe koje ga izdvajaju od drugih, ali ističe kako su nam svi sveci primjer i uzor koji treba slijediti kako bi stigli Gospodinu.

Nakon kateheze uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je također predvodio vlč. Glavica, a susret je animirao Duhos band.

FOTOGRAFIJE

Veronika Lovrić

Preporučeno