Hodočašće u Karlovac i bl. Alojziju Stepinac u Krašić

by abuzgo

U subotu 19. ožujka 2022., u organizaciji udruge Duhos hodočastilo se u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Kao priprema za svetu misu u autobusu se molila krunica sv. Josipa. Po dolasku u svetište hodočasnici su sudjelovali u glavnom euharistijskom slavlju koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Uvodeći okupljene u svetu misu, pomoćni biskup Šaško istaknuo je kako svatko od nas dolazi k Bogu po zagovoru svetoga Josipa sa svojim zahvalama i molbama, a posebice sada za mir u Ukrajini i u Europi. „Molimo da Gospodin obrati srce svakoga napadača, dok razmatramo kako mi možemo ublažiti boli i biti vidljivost Krista koji tješi i liječi, prihvaća i pridiže,” rekao je pomoćni biskup. U svojoj propovijedi stavio je naglasak na važnosti sna kao načinu kojim se Bog nama obraća što vidimo u Josipovom primjeru. U Evanđelju Josip sanja četiri puta, anđeo mu govori, a on poslušno četiri puta čini što mu je rečeno. Pomoćni biskup istaknuo je da samo čovjek koji je otvoren Bogu, koji ga osluškuje, djeluje po Božjoj riječi i nije zatvoren u sebičnost može prepoznati objavu Boga u snovima. Također, navodi kako su ti snovi Josipu, prekratki i nepotpuni, ipak bili dovoljni da preuzme brigu za Mariju i Isusa i krene na put. „Ne traži sve pojedinosti, nego samo malo svjetla, koliko mu je dovoljno za prvi korak,” rekao je pomoćni biskup. Nadalje, naglasio je važnost našeg djelovanja. Gospodin ne daje detaljna pravila za život pojedinaca i naroda, nego otkriva i obasjava ciljeve, ražaruje srca, a zatim to povjerava našoj slobodi, razumu i našoj ljubavi. Pomoćni biskup istaknuo je kako je sveti Josip među najvećim uzorima svetosti, pomoć svakomu vjerniku i vjernici, čuvar života i smisla, premda nije propovijedao ni utemeljio vjerničke zajednice niti činio čuda. Istinsko čudo njegova je vjernost Bogu i predanost Obitelji, štiteći ju, održavajući ju radom i odgajajući Isusa, kao pravi primjer kako se i mi trebamo odnositi prema svojoj obitelji. Propovijed je zaključio s mislima i molitvama da i mi budemo sanjari poput sv. Josipa Nazaretskoga, da molimo za dar svjetla, za naznaku cilja, a ukoliko nam je već dan, onda da ostavimo otvoren prostor srca, spremni odustati od svojih planova i prihvatiti Božji plan za naš život.

Nakon zajedničkog ručka hodočasnici su se uputili u Krašić. U rodnoj župi blaženog Alojzija Stepinca, župi Presvetog Trojstva, dočekao ih je župnik vlč. Ivan Vučak. Uslijedilo je kratko upoznavanje s likom i djelom bl. Alojzija, od njegovog puta prema svećeništvu, imenovanjem za zagrebačkog nadbiskupa i potom kardinala, zauzimanja za jedinstvo Katoličke Crkve, do osuđivanja na 16 godina zatvora od strane komunističkog režima. Vlč. Vučak istaknuo je kako je bl. Alojzije osuđen i ubijen radi istinskog življenja Evanđelja i tako postao naš veliki zagovornik na Nebu koji je do sada uslišao na tisuće i tisuće molitava vjernika. Hodočasnici su imali priliku vidjeti i kuću u kojoj je proveo zadnje godine svoga života u zatočeništvu. Potom je uslijedila pobožnost križnoga puta u prostorima župe koji su molili naši hodočasnici.

FOTOGRAFIJE

Petra Juka

Preporučeno