Plava crta
Srijeda, 5.04.2017.

Facebook Facebook

Share
Like

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Započni ovaj susret s Jaganjcem kroz ispit savjesti.

Nitko ne voli sebe ispitivati, ali uvijek je lakše kada to učinimo. Nije to samo psihološki proces neke određene analize ili starovjekovna metoda, nego je to želja za blizinom i susretom s Bogom…

Volim otići na mjesta gdje me dočekaju s osmjehom. Bit ću iskren, meni ponekad ne uspije kada netko dođe k meni. Briga i tempo života skidaju nam osmjeh s lica. Iznova zaboravljam: „Arek samo si u prolazu na ovoj zemlji.“

Molim te sada pogledaj svoje susrete s ljudima. Bez obzira što radiš. Tebi dolazi mnogo ljudi. Kako ih dočekuješ?

Da ti bude lakše sjetiti se, sjeti se prvo Isusovih riječi: „Sve što ste učinili drugome meni ste učinili.“

Pročitaj: Mt 25,40

A kralj će im odgovoriti: Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!

Priznam da se iznova uskomešam kada čujem te riječi. Jednom prilikom mi moj subrat nije htio pomoći oko auta. Žurio sam na neku duhovnu obnovu. Sve je bilo spremno samo još tekućina za brisače. Ja sam imao još nešto za odraditi i pitam subrata hoće li mi pomoći. Odgovor je bio jasan: „NE“ – vrlo jednostavno! Ja se sjetih u zadnji čas: „De bar pogledaj Mt 25, 40.“ Nakon nekoliko minuta moj je subrat bio kraj automobila i sipao tekućinu.

Idemo za Jaganjcem. Htijući shvatiti njegovu žrtvu pogledaj ovaj tekst.

Pročitaj: Br 21,4-9

Od brda Hora zapute se prema Crvenom moru da zaobiđu zemlju edomsku.Narod putem postane nestrpljiv.I počne govoriti i protiv Boga i protiv Mojsija: »Zašto nas izvedoste iz Egipta da pomremo u ovoj pustinji? Nema kruha, nema vode, a to bijedno jelo već se ogadilo dušama našim.« Onda Gospodin pošalje na narod ljute zmije; ujedale ih one te tako pomrije mnogo naroda u Izraelu. Dođe narod k Mojsiju pa reče: »Sagriješili smo kad smo govorili protiv Gospodin i protiv tebe. Pomoli se Gospodinu da ukloni zmije od nas!« Mojsije se pomoli za narod, i Gospodin reče Mojsiju: »Napravi otrovnicu i stavi je na stup: tko god bude ujeden, ostat će na životu ako je pogleda.«
Mojsije napravi zmiju od mjedi i postavi je na stup. Kad bi koga ujela ljutica, pogledao bi u mjedenu zmiju i ozdravio.

Izraelcima koji su išli kroz pustinju dojadila je bijedna hrana. Tražili su više od toga. Kao da su zaboravili na Božju prisutnost. Zaboravili su na djela koja je Bog učinio među njima. Gunđali su. Njihovo ponašanje prema Bogu postalo je užasno.

Bog voli čovjeka. I učinit će sve da se čovjek spasi. Bog želi skrenuti na sebe pozornost. Zato dopušta zlo kako bi mu se čovjek vratio. Dozvoljava ljuticama da ujedu ljude koje Bog voli. Ali, uz to nudi lijek: medenu zmiju.

Bog daje najveći lijek kako bi opravdao čovjeka. On ga pere u Jaganjčevoj krvi. Daje svojega Sina kako bi svatko tko zazove njegovo Ime bio spašen.

Pitanja:

Čovječe shvaćaš li?

Zašto ljudi odbijaju ponudu od samoga Boga?

Zašto ne žele zavapiti Bogu?

Koja te je zmija ugrizla?

Zašto se buniš i gunđaš?

Nije sve tako loše. Ponuđen ti je spas. Nije ništa propalo. Sve će biti dobro. Postoji lijek Jaganjac! Isus Krist!

pater.arek@gmail.com

Srijeda, 5.04.2017.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.