Devetnica svetom Josipu – 7. dan

by abuzgo

Uzor očevima

Danas, sedmog dana naše zajedničke devetnice, promatrat ćemo svetog Josipa u ulozi koju je imao u Isusovom životu kao Njegov zemaljski otac, kao Njegov hranitelj i odgojitelj. Dragi Bog ovog je milog sveca postavio za zemaljskog oca našem Isusu, jer osim što je pravi Bog, naš je Isus i pravi čovjek, i kao takav trebao je tatu, odgojitelja i hranitelja. Baš kao i mi, morao je i On proći sve stupnjeve rasta. U Lukinom evanđelju možemo pročitati da je Isus rastao “u mudrosti, dobi i milosti“. Lk (2, 52)

Sveti je Josip spremno prihvatio poslanje koje mu Bog daruje i preuzeo tu važnu zadaću svog života, ali posebno važnu zadaću Isusovog života. Njegova zadaća bila je odgajati Isusa, hraniti Ga i oblačiti, biti prisutan, poučavati Ga Zakonu i molitvi, ispunjavati svoje očinske obveze u potpunosti. Svojom prisutnošću uvijek je bio uz Isusa, s Njim je provodio vrijeme, s Njim je radio i molio, Njemu je pridavao svoju pažnju, tješio Ga, radovao se s Njim. Pričao je Isusu o povijesti njihovog naroda i njihove obitelji i o velikim djelima koja im je Jahve činio. Iskrenim razgovorima oblikovao je Isusove stavove o vlastitoj obitelji i narodu. Kako je Josip bio tesar, učio je dragog Isusa tom zanatu, učio ga je raditi i ljubav unositi u rad. Takvim služenjem podizao je Isusa i brinuo se da mu ne nedostaje potrebno za razvoj.

Sveti je Josip volio i poštivao Isusovu Majku što je također važna dimenzija u odgoju djeteta. Ljubav koju je Josip imao prema Mariji poslužila je zdravom odgoju malog Isusa i stvorila za Njega osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti. Kao posebno bitnu stvar i najvažniju točku cijelog odgoja treba istaknuti molitvu. Sveti Josip učio je Isusa moliti, govorio Mu je o Bogu, išao je subotom s malim Isusom u sinagogu i učio Ga slušati Sveta pisma. Josip, koji se hranio Božjom riječju, bio je Isusu primjer i učitelj mudrosti, usmjeravao je Isusa prema Božanskom Ocu.

Svima nam je darovan život, svi smo na zemlji zato što nas je dragi Bog htio ovdje i u ovo vrijeme. Svima nam je darovao zemaljskog oca, našeg hranitelja i odgojitelja. A kakvi su očevi danas? Kako odgajaju svoju djecu? Koliko očeva danas usmjerava dijete prema Božanskom Ocu?

Svojoj djeci u nasljedstvo trebamo ostaviti prave vrijednosti- vjeru, ufanje i ljubav. Svojoj djeci trebamo osigurati mir i radost na zemlji. Svojoj djeci trebamo osigurati Nebo! Sveti je Josip predivan primjer i uzor divnog i požrtvovnog oca. Oca koji svojom vjerom u Boga i svojim radom ostavlja djetetu u nasljedstvo prave vrijednosti, jedini pravi imetak.

Biti roditelj je Božji dar čovjeku! Sam nam Bog daruje svoje povjerenje i poziva nas na suradnju u stvaranju života i odgoju djeteta, ali On od nas zahtijeva odgovornost za takav uzvišen čin. Očevi su pozvani svojoj djeci donijeti Boga, govoriti im o Bogu Stvoritelju, o Bogu Spasitelju i Bogu Tješitelju. Pogledajmo svetog Josipa koji svojim primjerom sve očeve poziva da čine svoju dužnost, ponizno i jednostavno, svakog dana potpuno se oslanjajući na Boga i da čvrsto stoje na svom mjestu bez bojažljivosti jer im je to mjesto sam Bog povjerio.

Svetog Josipa danas molimo, svim srcem i svi zajedno, da kod svog Sina Isusa zagovara i moli za sve naše očeve i sve buduće očeve, da se učvrste u ulozi koju im je Bog povjerio, da čuvaju svoju djecu, da im budu blizu i da ih vode dragom Bogu u Vječni život.

MOLITVA

Sveti Josipe, vrijedni uzore svim očevima, molimo te da svom Sinu Isusu prineseš sve očeve i sve buduće očeve, da moliš svog Sina da ih svojim blagoslovom osnaži za pravi odgoj svoje djece. Moli, mili naš sveče, da se muškarci bore za prave obiteljske vrijednosti, da svoju djecu uče moliti i ljubiti kako bi u svojim obiteljima rasli u mudrosti, dobi i milosti i tako stekli prave temelje za život u ovom svijetu. Neka tvoj Sin svim očevima udijeli milost da svoju djecu usmjeravaju na Nebeskog Oca i da ih svojim primjerom vode u Vječnu domovinu.

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

Litanije svetomu Josipu

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine. smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože,
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,
smiluj nam se
Sveta Marijo,
Sveti Josipe
Slavni porode Davidov,
Svjetlosti patrijarha,
Zaručniče Bogorodice,
Stidljivi čuvaru Djevice,
Hranitelju Sina Božjega,
Brižni branitelju Kristov,
Glavaru slavne obitelji,
Josipe pravedni,
Josipe prečisti,
Josipe premudri,
Josipe jaki,
Josipe poslušni,
Josipe vjerni,
Ogledalo strpljivosti,
Ljubitelju siromaštva,
Uzore radnika,
Uresu domaćega života,
Čuvaru djevica,
Potporo obitelji,
Utjeho bijednih,
Ufanje bolesnih,
Zaštitniče umirućih,
Strahu zlih duhova,
Pokrovitelju svete Crkve,
 

moli za nas

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj se nama!

Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom imanja svojega.

Pomolimo se. Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.
Amen.

Moli za nas, Sveti Josipe,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Molimo Te Gospodine, neka nam budu na pomoć zasluge zaručnika presvete Majke Tvoje, da zadobijemo njegovim zagovorom, što svojom slaboćom ne možemo postići. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.

Preporučeno