Devetnica svetom Josipu – 5. dan

by abuzgo

Sveti rad

“Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin?'” Mt 13,54

Samo na jednom mjestu u Svetom pismu, u Matejevom evanđelju, možemo pročitati da je sveti Josip po zanimanju bio “tesar“- drvodjelja, radnik. Tesari obrađuju drvo, izrađuju razne kućanske i dvorišne potrepštine za život, razne drvene konstrukcije. U vremenu kada je živio sveti Josip, to je bilo vrlo potrebno zanimanje, nije bilo raznih električnih strojeva, nego alat, ljudske ruke i ljudska sposobnost. Sveti je Josip bio radnik, ali ne običan radnik, što često ljudi danas pomisle kad čuju tu riječ. Zahvaljujući našoj svetoj Crkvi koja je svetog Josipa postavila za uzor radnicima, možemo vidjeti da se radi o posebnom radniku, nikako ne običnom.

Josipovo svakidašnje poslovanje i njegov rad nisu bili samo puko naprezanje, odrađivanje jer se od nečega mora živjeti, nego spremnost služenja u vjernoj poslušnosti ispunjavanja Božjeg plana i Božje volje za spasenje svijeta. Njegov rad nije bio običan i bezvezan, jer je vjernost i poslušnost Bogu, te ljubav prema bratu čovjeku bila ispred novca. Cilj njegovog rada nije bilo bogaćenje i težnja za ugodnim životom, njegov je rad bio apostolska služba, suradnja s Bogom u djelu spasenja.

Kako mi danas “odrađujemo“ naše poslove? Ima li ljubavi u tome? Kako koristimo talente koje nam je Bog darovao? Želiš se obogatiti ili želiš surađivati s Bogom u njegovom naumu za ovaj svijet?
Služiti Bogu i ispunjavati Njegov plan morao bi biti smisao rada svakog kršćanskog djelatnika, tako gledajući i tako čineći svaka naša služba, naši talenti i trud poprimaju božanske razmjere.

Svetom je Josipu povjereno čuvanje i hranjenje Isusa i Marije, imao je zadaću voditi Svetu Obitelj, a to nije značilo imati kuću katnicu, veliko dvorište, voćnjak, bazen, auto… To nije značilo zgrtati im bogatstva i materijalne potrepštine. Njegova je zadaća bila služenje Isusu i Mariji, služenje u ljubavi. Svaki je rad sveti Josip činio s ljubavlju i mirom, pravedno i skromno naplaćujući svakom čovjeku, a Božja ga providnost nije nikada napustila. Zamislimo Josipovu skromnu radionicu prepunjenu ljubavlju i natopljenu molitvom… Osim što su svi njegovi naručitelji dobivali savršene drvene uratke, uvijek su mogli dobiti toplu riječ i svjedočanstvo žive ljubavi i pouzdanja u Boga. Svaki bi kršćanin prije svega to trebao dati bratu i sestri koje mu Bog stavlja na put. U svoje si misli i srce stavimo misao da nas je Bog odredio za poslove koje radimo i da nas treba na tom mjestu, da tamo preko nas želi širiti svoju ljubav i davati se svakom čovjeku.

Danas molimo svetog Josipa da Isusu prinese sve naše poslove, sve naše talente i naš trud. U petom danu naše devetnice predajmo Isusu, po zagovoru ovog milog sveca i uzornog radnika, sve žrtve koje trpimo u našem radu i učenju, sve nepravde, muke i brige koje nam zadaje naše radno mjesto, naše zanimanje.

U tjednu koji je pred nama unesimo više ljubavi i služenja u sav naš rad, neka to budu naše male žrtve ljubavi za našeg Boga, našeg Spasitelja. Na taj način utješimo Njegovo probodeno sveto Srce.

MOLITVA
Dragi sveti Josipe, tebi koji si bio čovjek djela i čovjek rada, predajemo sve naše talente, naš trud i rad. Molimo te da svom svetom Sinu, koji je s tobom radio i učio te tako posvetio rad, predaš sve nakane naše devetnice, a mi ćemo Njemu na slavu služiti braći i sestrama i naše poslove činiti s ljubavlju. Daj da na našim fakultetima i našim poslovima budemo svjedočanstvo pravih kršćana, da se u našem radu i služenju prepoznaje sam Isus Krist.

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

Litanije svetomu Josipu

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine. smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože,
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,
smiluj nam se
Sveta Marijo,
Sveti Josipe
Slavni porode Davidov,
Svjetlosti patrijarha,
Zaručniče Bogorodice,
Stidljivi čuvaru Djevice,
Hranitelju Sina Božjega,
Brižni branitelju Kristov,
Glavaru slavne obitelji,
Josipe pravedni,
Josipe prečisti,
Josipe premudri,
Josipe jaki,
Josipe poslušni,
Josipe vjerni,
Ogledalo strpljivosti,
Ljubitelju siromaštva,
Uzore radnika,
Uresu domaćega života,
Čuvaru djevica,
Potporo obitelji,
Utjeho bijednih,
Ufanje bolesnih,
Zaštitniče umirućih,
Strahu zlih duhova,
Pokrovitelju svete Crkve,
 

moli za nas

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj se nama!

Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom imanja svojega.

Pomolimo se. Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.
Amen.

Moli za nas, Sveti Josipe,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Molimo Te Gospodine, neka nam budu na pomoć zasluge zaručnika presvete Majke Tvoje, da zadobijemo njegovim zagovorom, što svojom slaboćom ne možemo postići. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.

Preporučeno

Leave a Comment