Devetnica svetom Josipu – 6. dan

by abuzgo

Šesti je dan naše zajedničke devetnice svetom Josipu. Velike smo kreposti već prepoznali u ovom milom svecu i gledajući njega koji je bio običan i jednostavan čovjek, molimo još više da i mi, koji smo slabi i bijedni, rastemo u svetosti. U ovom predivnom primjeru svetosti tražimo i mi kreposti i vrline u svojim osobama, oslonimo se na zagovor svetog Josipa i molimo i dalje zajedno.

Čisto srce

Naša sveta katolička Crkva vjeruje u Djevičanstvo Majke Marije, vjerujemo da je Djevica Marija bezgrešno začela i da je vazda Djevica. To znači da su Josip i Marija živjeli djevičanskim životom i među njima nije bilo spolnog bračnog darivanja. Sveti je Josip bio i Marijin muž i čuvar njezina djevičanstva. Njihova se ženidbena vjernost sastojala u tome da sačuvaju svoje djevičanstvo. Nama ljudima često ove činjenice naše Crkve nisu jasne, našim je ljudskim mjerilima teško pojmiti ovakvu ljubav, žrtvu i odricanje, za nas je to nemoguće i zbunjujuće, ali zato stavimo duhovne naočale i razmišljajmo o Božjim mjerilima i Božjim mogućnostima.

Svetog Josipa ne možemo promatrati kroz ono što bi običan čovjek bez Duha Božjega učinio na njegovom mjestu. Svetog Josipa danas promatrajmo kao Božjeg izabranika koji je svoje izbore i odluke donosio moleći, uvijek sukladno Božjoj volji i odredbi.

Ovaj je mili svetac predano i sveto ljubio svoju suprugu, čuvao je i štitio njenu čast i dostojanstvo. Kad joj je bilo teško i kad je bila tužna, on ju je tješio. Kad je bila umorna, on joj je bio oslonac. Uvijek bi na nju pazio, sve joj podredio. Nije ju predao kamenovanju, kako je tada bilo u zakonu. Njegova je ljubav bila čista i prava, svojoj ljubljenoj uvijek je htio samo dobro. Bio je najbolji suprug najvećoj ženi koja je ikad živjela.

Takva sveta ljubav i takvo darivanje može proizaći jedino iz čistog srca, čistog pogleda, čistih misli i čiste svete nakane. Svako pravo i ponizno odricanje, svako davanje za druge može doći samo iz čistog srca i svetih poticaja. Ljudsko je tijelo slabo, ali ako molimo i tražimo pomoć Duha Svetoga, naše nakane i poticaji se na Svjetlosti pročišćuju i donose svete poticaje i odluke. U Josipovo je srce prodrla Božja svjetlost i Božja snaga. Sveti je Josip stalno bio u molitvi i osluškivanju Svevišnjeg, njegovo srce i njegov život bili su u Božjim rukama, i upravo je iz toga proizašlo njegovo čisto srce i čist pogled prema Djevici Mariji. Po molitvi Bog mijenja srce i daje snagu ljubiti iskreno i sveto, paziti na drugu osobu, na osjećaje, želje i dostojanstvo drugog. Po molitvi Bog daje snagu staviti drugog ispred sebe.

Josipovo čisto srce ne svodi se samo na čistoću, njegovo srce je široko i otvoreno. On je iskren i jasan čovjek, otvoren za Boga. On ima srce koje ljubi, koje drugom služi i koje sluša Boga. A takvo srce treba imati svaki kršćanin, za takvo srce danas molimo Svevišnjeg. Neka nas danas to Josipovo čisto srce, srce molitve, vjernosti, davanja, svetosti i ljubavi potakne na čišćenje vlastitog srca, misli i pogleda.

Ovaj nas mili svetac poziva na molitvu, na odricanje, na služenje, na čistoću. Svojim nam primjerom govori da molitvom i osluškivanjem Boga i mi, obični i grješni ljudi, možemo promijeniti svoja srca. Uči nas uspravnu životu, iskrenim nakanama i spremnosti za dobra djela. Čisto srce ovog milog sveca govori nam da smo pozvani na puno više, poziva nas da zaboravimo ispraznosti i ljudska mjerila, i da se posvetimo traženju prave i istinske ljubavi, da se povežemo s Isusovim milosrdnim Srcem i naučimo ljubiti kako On ljubi.

MOLITVA

Sveti Josipe, čuvaru i brižni zaručniče Bogorodice, izmoli nam od svoga svetoga Sina milost čistoće srca. Moli našeg ljubljenog Isusa da nam pročisti misli i poglede, da nam daruje čiste i svete nakane kako bi mogli istinski ljubiti i služiti drugima. Moli Isusa da upravlja našim osjećajima i vodi naše želje. Molimo te, sveti Josipe, zagovaraj da svi otkrijemo pravi smisao čiste i istinske ljubavi i naučimo živjeti uspravnim životom kao Kraljevska djeca, što i jesmo.

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

Litanije svetomu Josipu

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine. smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože,
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,
smiluj nam se
Sveta Marijo,
Sveti Josipe
Slavni porode Davidov,
Svjetlosti patrijarha,
Zaručniče Bogorodice,
Stidljivi čuvaru Djevice,
Hranitelju Sina Božjega,
Brižni branitelju Kristov,
Glavaru slavne obitelji,
Josipe pravedni,
Josipe prečisti,
Josipe premudri,
Josipe jaki,
Josipe poslušni,
Josipe vjerni,
Ogledalo strpljivosti,
Ljubitelju siromaštva,
Uzore radnika,
Uresu domaćega života,
Čuvaru djevica,
Potporo obitelji,
Utjeho bijednih,
Ufanje bolesnih,
Zaštitniče umirućih,
Strahu zlih duhova,
Pokrovitelju svete Crkve,
 

moli za nas

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj se nama!

Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom imanja svojega.

Pomolimo se. Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.
Amen.

Moli za nas, Sveti Josipe,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Molimo Te Gospodine, neka nam budu na pomoć zasluge zaručnika presvete Majke Tvoje, da zadobijemo njegovim zagovorom, što svojom slaboćom ne možemo postići. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.

Preporučeno

Leave a Comment