Marijino djevičanstvo

by abuzgo

U snazi Božjeg nauma djevičanstvo je uzdignuto u Mariji. Marija je Sinov prethodnik u životu djevičanstva. Isus se u celibatarstvu može posve otvoriti čovjeku, svjedočiti univerzalno otvaranje srca, potpuno se posvetiti djelu spasenja. U tom uzdignuću djevičanstva nema prezira ženidbe. Marija je »zaručena«. Ona je »žena« Josipova. Doduše ona svoj brak s Josipom živi na čudesan način radi utjelovljenja Sina Božjega, ali ostaje činjenica da je to bio brak kojem Isus daje najvišu vrijednost svojim rođenjem i svojim obiteljskim životom.

Marija svojim djevičanstvom postaje nedostiživi ideal svih onih koji se radi Kraljevstva Božjega, radi Evanđelja odriču ženidbe (Mt 19, 12), ali i uzor majkama i nadahnuće da uza sve teškoće i pogibli očuvaju svetost bračnog života. Djevičansko začeće daje i posebno uzdignuće žene majke.

U Mariji se otkriva nova veličina žene i njena suradnja s Duhom Svetim. Djevičanstvo nije samo negativno držanje; ono uključuje uzvišenu i plodnu ulogu žene da surađuje s Duhom Svetim. Novi zavjet i povijest Crkve to će nam potvrditi. Otkriva nam velike žene proročice koje su Božjoj Crkvi posebni ukras i radost.

Marija Djevica postaje tip Crkve Božje. U njoj Crkva kaže svoj pristanak na utjelovljenje Božjega Sina. Započinje tako novi Savez u Kristu. Crkva, kao i Marija, jest Djevica i Majka koja rađa svoju djecu na božanski život, na milosno posinstvo u Kristu, Božjem Sinu.

Istina vjere »rođen od Marije Djevice« zaista je jedna od temeljnih istina vjere. Otkriva nam veličinu Djevice Majke, identitet Isusa Krista, veliko dostojanstvo na koje je pozvan čovjek. Djevica Marija, kći Adamova, koja zače i rodi Sina Božjega, postaje početak novog svijeta, novog Izraela, novog čovječanstva. Duhovna Majka djece Božje po Kristovoj milosti.

Celestin Tomić: Marija djevica i majka

Preporučeno