Devetnica svetom Josipu – 8. dan

by abuzgo

Ljubav

Vjerujem da svi vrlo dobro poznajemo dvije velike zapovjedi ljubavi o kojima govori Isus u Evanđelju- ljubiti Jahvu, Boga svoga svim srcem svojim i svom snagom svojom; i ljubiti bližnjega svoga kao samoga sebe. (Mt 22, 37-39) Također, Isus kaže- Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. (Iv 14, 15)

Naš dragi i mili svetac kojem se molimo zajedno, evo već osmi dan, živio je upravo po tim zapovijedima ljubavi. Brojne smo već kreposti upoznali moleći s ovim svecem, ali danas dolazimo do najvažnije, a to je ljubav. Znamo da je sveti Josip bio pobožan čovjek, čovjek molitve i poslušnosti Bogu, znamo da je na prvom mjestu u njegovom životu bio Bog i Božja volja. A uz to, znamo da je i ljubio svoga bližnjega, svoju suprugu i svoga Sina, ali i svaku osobu koju mu je Bog stavljao na put. Zahvaljujući molitvi stalno je bio priključen na izvor Ljubavi, a otud mu i snaga ljubavi za bližnje i samog sebe.

Od ovog milog sveca možemo naučiti da se ne može ljubiti Isusa i ljubiti Mariju, ljubiti bližnje i ljude oko sebe, a da se ne ljubi Nebeskog Oca, Crkvu i svećenike. Kad su ove dvije zapovijedi ljubavi duboko u našem srcu, može rasti naša Crkva, naše zajedništvo, a život onda dobiva smisao.

Iz čistog srca i srca koje ljubi proizlaze silne kreposti, a ovaj mili svetac je ljubio, ljubio svetom ljubavlju, moleći i osluškujući. Danas je riječ „ljubav“ izraz za ispunjavanje vlastitih prohtjeva i želja, poprimila je sve ono što nikako nije ljubav, nekako smo izlizali tu svetu i važnu riječ, a upravo ona daje smisao svemu, ali samo kad se gleda u punini, u onome što ona doista jest. I upravo zato danas promišljajmo o dvjema zapovijedima ljubavi kako bismo shvatili odakle ona potječe, kako se izvršava i kako nas jedino ona može ispuniti.

Sveti je Josip bio pozvan upravo na izazov ljubavi, iz ljubavi prema Bogu i ljubavi prema sebi i bližnjemu reći jedno veliko DA, pristati na sudjelovanje u otajstvu otkupljenja grijeha, u otajstvu spašavanja svijeta. U slučaju ovog milog sveca radi se o ljubavi koju ne može dati čovjek, koju ne može dati svijet, nego upravo sam Bog. Zahvaljujući svakodnevnoj molitvi i čitanju Božje riječi, Josipov je rezervoar ljubavi uvijek bio pun, pa je zato mogao davati, služiti i ljubiti sebe i sve oko sebe.
Živio je u sjeni Djevice Marije i Sina Božjega, ali baš se u tom ogleda njegova veličina, njegova poniznost, njegova poslušnost i ljubav prema Bogu. Unatoč svemu, ostao je malen, uvijek u drugom planu. A to je ljubav. Ljubav koja nema potrebe isticati se i hvastati, nego ljubav koja samo svojom pojavom mijenja svijet oko sebe .

Od ovog milog sveca danas naučimo ljubiti. Naučimo ljubiti Isusa, kao što ga je sveti Josip ljubio, gorljivo i dajući svoj život za Njega, sa svim intenzitetom Božanske ljubavi. Naučimo ljubiti Djevicu Mariju poput svetog Josipa, štitimo njenu čast, predajmo joj se u potpunosti. Naučimo ljubiti svoju svetu Crkvu i Božje zapovijedi kao što ih je ovaj mili svetac ljubio i vršio, u svoj poniznosti i poslušnosti. Naučimo ljubiti sebe i svoje bližnje.
Evo, sveti primjer ljubavi imamo, samo pogledajmo svetog Josipa, prignimo svoja koljena pred svetim Križem našeg Isusa i molimo, molimo svaki dan kao što je i sveti Josip molio, čitajmo Božju riječ i volimo našu Crkvu, Kristovu zaručnicu.

MOLITVA

Dragi naš i mili sveče, danas te molimo da snažno zagovaraš kod svoga Sina da nam daruje milost shvatiti Njegove zapovijedi, zapovijedi koje nam je uputio u neizmjernoj ljubavi koju ima za nas, jer je oduvijek htio da smo radosni i ispunjeni. Dragi Isuse, molimo te, osnaži naša srca za pravu i istinsku ljubav prema Tebi, prema Majci Mariji, prema samima sebi i svojim bližnjima, prema svetoj Crkvi i svećenicima, tvojim pastirima. Molimo te daruj nam milost da rastemo u ljubavi, zajedništvu i miru. Sveti Josipe, moli za nas i prati nas svojim blagoslovom.

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

Litanije svetomu Josipu

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine. smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože,
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,
smiluj nam se
Sveta Marijo,
Sveti Josipe
Slavni porode Davidov,
Svjetlosti patrijarha,
Zaručniče Bogorodice,
Stidljivi čuvaru Djevice,
Hranitelju Sina Božjega,
Brižni branitelju Kristov,
Glavaru slavne obitelji,
Josipe pravedni,
Josipe prečisti,
Josipe premudri,
Josipe jaki,
Josipe poslušni,
Josipe vjerni,
Ogledalo strpljivosti,
Ljubitelju siromaštva,
Uzore radnika,
Uresu domaćega života,
Čuvaru djevica,
Potporo obitelji,
Utjeho bijednih,
Ufanje bolesnih,
Zaštitniče umirućih,
Strahu zlih duhova,
Pokrovitelju svete Crkve,
 

moli za nas

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj se nama!

Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom imanja svojega.

Pomolimo se. Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.
Amen.

Moli za nas, Sveti Josipe,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Molimo Te Gospodine, neka nam budu na pomoć zasluge zaručnika presvete Majke Tvoje, da zadobijemo njegovim zagovorom, što svojom slaboćom ne možemo postići. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.

Preporučeno