Upoznaj Duhos

Udruga Duhovnost osječkih studenata – DUHOS osnovana je 2011. godine kada je prvi sveučilišni kapelan bio p. Arkadiuzs Krasicki, CSSp. Udruga djeluje u sklopu pastorala studenata Đakovačko-osječke nadbiskupije, a ponajviše okuplja studente i mlade te zainteresirane profesore koji djeluju i rade na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku. Od 2018. godine dušebrižništvo udruge i rada u pastoralu povjereno je sveučilišnom kapelanu vlč. dr. Davoru Vukoviću te vlč. Mariu Žigmanu, svećenicima Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U okviru rada organizira se niz aktivnosti koje se mogu podijeliti u nekoliko ključnih područja: duhovne aktivnosti, edukativne i znanstvene aktivnosti i djelovanja, volontiranje te razni susreti i druženja neformalnog i zabavnog karaktera.

Duhos je udruga koja ima za cilj mladog čovjeka dovesti bliže Bogu, stoga naglasak ponajviše stoji na duhovnom rastu i razvitku osobe u Božjoj blizini. Susreti se uglavnom organiziraju u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda. Svakog je ponedjeljka prilika doći na zajedničku molitvu srcem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Utorkom je studentski vjeronauk i klanjanje, a posljednjeg utorka u mjesecu je sveta misa. Susrete predvodi studentski kapelan te razni gosti i predavači koji se uključuju svojim djelovanjem, svjedočanstvom na području kojem rade i sl. i to posebno u razdoblju korizme kada se organiziraju korizmeni seminari. Nedjeljom se mladi svojim angažmanom uključuju u animiranje studentske mise u osječkoj konkatedrali ministriranjem, čitanjem i pjevanjem. Povremeno se organiziraju molitvena bdijenja ili cjelonoćna klanjanja na različite nakane. Iza susreta mladi se imaju priliku bolje upoznati, družiti se i razgovarati uz razne društvene igre.

Sve što radimo predajemo Gospodinu na upravljanje pa stoga svaki početak i kraj akademske godine proslavljamo svečanom misom u konkatedrali, na početku misom zaziva Duha Svetoga uz početak akademske godine, a na kraju misom zahvalnicom. Kroz godinu se organiziraju neki stalni i povremeni susreti kako već raspored i obveze dopuštaju. Na početku godine organizira se DUHOS brucošijada za sve nove studente, ali i druge zainteresirane kojom je cilj kroz cjelodnevni program donijeti Krista mladima, ali i upoznati ih s radom pastorala. Uoči Božića i Uskrsa u osječkoj su konkatedrali velike ispovijedi, a uoči blagdana Duhova, Duhovsko bdijenje.

Edukativne i znanstvene aktivnosti ostvaruju se u raznim predavanjima stručnjaka iz pojedinih područja, poput psihologije, komunikacije, morala, spolnosti i sl. u kojem se zainteresiranima omogućuje rast u različitim životnim područjima koja ga definiraju. Predavanja i radionice najčešće se održavaju u prostorijama Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku.

Mladi se u rad udruge i pastorala uključuju sudjelujući u aktivnostima pojedinih timova gdje se izgrađuju služeći Bogu i bližnjima. Timovi koji djeluju su DUHOS band, medijski tim, liturgijski tim, karitativno – kreativni tim i ČUPOS.
Sve obavijesti, pozive na susrete i informacije o djelovanju objavljuju se također i na društvenim mrežama (Facebook i Instragram) te pojedini videozapisi i na YouTube profilu. Od studenog 2020. u rad je puštena i DUHOS aplikacija koju je izradilo nekolicina studenata i mladih s ciljem bržeg, lakšeg i modernijeg pristupa mladima pružanjem duhovnog sadržaja, mogućnosti postavljanja pitanja kapelanima, slanjem svjedočanstava i molitvenih nakana, pregledavanjem pjesmarice s akordima te kalendarom događaja.

Svake se akademske godine piše godišnji izvještaj o radu i aktivnostima koje smo provodili. Svi dosadašnji izvještaji dostupni su na linku.

Preporučeno