Hodočašće u Aljmaš

by abuzgo

U subotu, 7. listopada 2023. u organizaciji udruge Duhos održano je hodočašće studenata, mladih i profesora u svetište Gospe od Utočišta u Aljmaš.

Nakon zajedničke molitve ispred Župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku mladi su se zajedno sa osječkim studentskim kapelanom, vlč. Mariom Žigmanom, uputili do svetišta u Aljmašu.

Putem se molila zajednička krunica, mladi su se upoznavali, razgovarali i pjevali. Radost se mogla osjetiti. Tijekom cijelog puta bilo je moguće ispovjediti se kako bi milost hodočašća dobila svoj potpuni smisao i dvostruko se umnožila.

Po dolasku u svetište Gospe od Utočišta uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Mario Žigman. U svojoj propovijedi, vlč. Mario Žigman rekao je da nas Majka Marija potiče da čitamo Sveto Pismo jer je ona prijateljica Svetoga Pisma. Preispitajmo se gdje je naša Biblija? Je li odložena negdje sa strane, na polici i skuplja prašinu? Sveti Jeronim je rekao ,,Onaj tko ne poznaje Pisma ne poznaje niti Isusa“. Koliko puta uđemo u molitvu i mislimo da nam Bog neće odgovoriti, a onda nas Bog iznenadi svojim odgovorima u našim srcima i mislima jer znamo da svojim snagama ne bismo uspjeli doći do takvih odgovora, misli ili slika. Marija nam treba biti uzor kako je dopuštala Bogu da je iznenadi. Čitanjem Svetog Pisma trebamo postavljati pitanja, Marija nas tomu također poučava. Onda kada ne razumijemo što nam se događa u životu, kada nam ništa nije jasno, Majka Marija nas poziva na potpuno predanje, povjerenje i pouzdanje. Ona nam je najbolja učiteljica. Po Mariji anđeo i nama govori „Ne bojte se. Našli ste milost kod Boga.“ Ne trebamo se bojati jer je Marija naše utočište u svakom trenutku našeg života. Naša vrijednost je u tome što je Isus Krist postao jedan od nas – s nama jednak u svemu osim u grijehu.

Nakon misnog slavlja uslijedio je zajednički objed, a potom posjet memorijalnom centru koji se nalazi podno aljmaške Kalvarije.

FOTOGRAFIJE

Magdalena Žabić

Preporučeno