6. Duhos brucošijada – 28.10.2023.

by abuzgo

U osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda 28. listopada 2023. održana je 6. po redu DUHOS brucošijada pod geslom „Čudan ili čudesan?“ inspirirana životom bl. Carla Acutisa. Brucošijada je sada već redovit cjelodnevni susret na početku akademske godine u kojem je cilj kroz duhovno-zabavni program uključiti i upoznati nove studente i mlade u djelovanje studentskog pastorala. Potaknuti prethodnim dobrim iskustvima, u program se rado uključuju i prethodni sudionici, što ponovnim sudjelovanjem, što animiranjem. Ovogodišnjem se programu također priključio i bogoslov Valentino Kujundžić koji provodi nekoliko vikend susreta na pastoralnoj praksi u Župi sv. Luke u Josipovcu.

Sami susret započeo je okupljanjem mladih te uvodnim igrama u kojima je cilj bio što bolje se upoznati, ali i podijeliti u grupe za daljnji rad tijekom dana. Nakon upoznavanja, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio studentski kapelan vlč. Mario Žigman, a pjesmom animirao DUHOS bend. Na početku propovijedi, vlč. Žigman istaknuo je dvije teme koje su povezane, a to su odluke koje donosimo i prekretnica koja se dogodila u našim životima. On pojam prekretnice povezuje s donošenjem važnih odluka, tj. onih odluka „Kako dalje?“. Ove se odluke mogu odnositi na studiranje, posao i druge velike i važne stvari. Upravo nam Sveto Pismo može reći ili pokazati kako dalje. Kada donosimo neku važnu i veliku odluku za naš život, Isus nam pokazuje što nam je činiti, a to je da se „popnemo na svoju goru“ i dođemo do Gospodina i da povedemo nekoliko dana u molitvi, svjesni da ništa neće doći tako lako, već moramo učiniti neki napor da bi nam se mogle izliti milosti. Nije dovoljno izmoliti nekoliko molitava i očekivati od Boga nešto veliko i plodonosno, a da pritom mi sami nismo u tome sudjelovali. Vrlo je važno da i mi sudjelujemo, da se trudimo i Bogu damo svoje srce, boli i molitve. Za primjer, vlč. Žigman uzima sv. Moniku i njezin trud i napor da Gospodin preobrati njezina sina Augustina i njezina supruga. S teme molitve vlč. Žigman prelazi na Isusove apostole. Govoreći o Isusovim apostolima, bitno je naglasiti da je svatko od njih običan čovjek i da su svi različiti i posebni na svoj način. Neki su bili introverti, neki ekstroverti, neki temperamentni, naporni i dosadni i tako dalje. Isto tako, nijedan od njih dvanaestorice nije bio ni farizej, ni pismoznanac ili druga visoko učena osoba. Isus je birao jednostavne, priproste ljude i od njih je učinio apostole. Također, nijedan od njih nije bio savršen te tako ni mi ne trebamo biti najsavršeniji i najidealniji jer Bog ne gleda na naše promašaje, slabosti i grijehe, već nas iz tih slabosti izvlači, čini jačima i podiže te će uvijek biti s nama. Propovijed je zaključio promišljanjem kako nas je sve Bog izabrao, nazvao imenom te pozvao da i mi budemo njegovi apostoli kao što je to činio i bl. Carlo Acutis o kojem ćemo kroz dan promišljati.

Nakon svete mise uslijedila je prilika za predah te ručak, a potom i nastavak programa uz tematsku, natjecateljsku igru. Igra se provodila se na pet lokacija u bližoj okolici župe (dvorište, parking…), a svaka je lokacija sadržavala različite zadatke. Neki od zadataka bili su izrada kaleža od novina, ples, osmišljavanje pjesme o euharistiji, slaganje puzzla i pronalazak odgovora na temu nekoliko euharistijskih čuda i drugo. Po završetku igre program je nastavljen radionicama na jednu od tema iz knjige Carlo Acutis, Geek u raju autora Willa Conquera. Grupe su oko sat vremena promišljali nad jednim dijelom Carlova života i kako bi to primijenili u svojoj svakodnevici, a potom su to prezentirali ostalim sudionicima. Jedna je grupa predstavila jednostavne stvari koje je Carlo činio s ljubavlju i time uveseljavao druge, poput oslovljavanje ljudi na ulici njihovim imenom i pozdravljanja, briga za siromašne, životinje… Druga je pak grupa dala primjer kako je svoje vrijeme i talente maksimalno davao na službu Bogu, svaki trenutak slobodnog vremena trudio se biti pred Presvetim, a najpoznatiju stvar koju je učinio je izrada web stranice na kojoj je izložba euharistijskih čuda u svijetu. Treća grupa na zanimljiv je način osmislila igrokaz o „autocesti prema svetosti“, dok je četvrta prikazala kako su se Carlovi prijatelji njemu često obraćali za pomoć, mnogo su ga ispitivali jer su u njegovu načinu života vidjeli nešto drugačije. Posljednja grupa molitveno je potaknula sve okupljene da pronađu inspiraciju u Carlovu životu i da se trude živjeti tu radost poznavanja Boga koji nam sve daruje.

Po završetku predavanja grupe su se po principu Magis kruga osvrnule na ono što su čule o drugim dijelovima Carlova života i djelovanja, a potom se svi zajedno uputili na klanjanje. Tijekom klanjanja koje je predvodio vlč. Žigman mladi su promišljali o cijelom danu, prinosili Gospodinu svoje molitve i zahvale ispisane na papire te ponijeli sa sobom jedan zadatak za svakodnevicu inspiriran životom bl. Carla Acutisa. Nakon euharistijskog klanjanja mladi su pisali kako su se osjećali tijekom dana, što im se svidjelo, kao i ono što bi promijenili. Zatim je studentica Ines Borovićka predstavila timove koji djeluju u udruzi Duhos te ih pozvala da se prijave po svom poticaju u neki od njih. Uslijedilo je zajedničko pregledavanje sadržaja igre, proglašenje pobjednika te kratko druženje u dvorani.
Nabavka materijala i radionice provedene su kao dio projekta Uključi se potpomognutog sredstvima Osječko-baranjske županije.

FOTOGRAFIJE

Antea Djaković, Anamarija Buzgo

Preporučeno