Recept u borbi protiv napasti

by abuzgo

Predragi!

Svi smo mi imali trenutke napasti. Napasti i iskušenja s kojima se suočavamo važna su za naš duhovni rast. Sjetimo se knjige o Jobu. Možda bi nam ovo mogla biti prilika da ju kroz korizmu pročitamo. Satan dolazi Bogu i traži od Boga dopuštenje da iskušava i napastuje Joba kako bi pokazao da Job nije onakav kakvim ga Bog vidi. Bog mu je dopustio. Unatoč napastima s kojima se Job suočio ipak je ostao vjeran Bogu, a njegova vjernost produbila je njegovu vjeru u Boga gdje ga je Bog obilno nagradio. Napasti i iskušenja su svuda oko nas, bilo da je riječ o još jednoj kocki čokolade ili o pritiskanju gumba za odgodu alarma kako bismo još malo ostali u krevetu. Svaki dan se suočavamo s brojnim napastima koje trebamo nadvladati. U zadnje vrijeme uočavam da se ponovno počinje isticati govor o toj duhovnoj bitci koja se odvija u nama i oko nas.

Kako bismo pobijedili u toj bitci ono što je potrebno jest trud i napor. Baš kao što vojnik mora biti u kondiciji da bi obranio i zaštitio svoju domovinu tako i mi moramo biti u duhovnoj kondiciji kako bismo obranili i zaštitili svoju dušu. I nemoj mislit da ih nećeš imati.
Baš kao što je Isus morao proći kroz napastovanja prije nego što je započeo svoju službu, tako ćemo se i mi uvijek naći pred iskušenjima prije nego što počnemo činiti neko dobro djelo. Nismo li to i sami iskusili? Toliko puta će nam Zli pokušati govoriti da nismo dovoljno dobri i sposobni za neki posao. Mnogo puta će nam šaputati na uho kako ima boljih i kompetentnijih od nas. Koliko puta Zli i nama zna posijati u srce misli da se to što sada radite ne isplati. Ne isplati se to što činiš za svoju suprugu, za svoga supruga, za svoju djecu. Nismo li toliko puta znali slušati ono šaputanje na uho: pogledaj druge: žive bez Boga, a imaju više nego ti koji si svake nedjelje na svetoj misi.

Sve su to napasti s kojima se svakodnevno suočavamo. I što smo bliže Bogu to će napasti biti intenzivnije i jače. Zašto? Upravo zbog toga što te Zli želi odvratiti od Božjeg puta i od Boga. Neće napadati onoga tko je već otišao od Boga. Oko njega se ne treba brinuti. Sotona će ulagati svoje snage u onoga tko je blizu Bogu. Nastojat će na sve načine posijati sumnju u tvoje srce. To će ponekad pokušat činiti kroz pritisak od strane kolega, prijatelja, možda čak i preko obitelji da podlegnemo tim napastima. Znamo da se protiv toga treba boriti i doista, često se i borimo, ali ipak čini mi se kako se često borimo svojim snagama. Toliko puta ulazimo u te bitke svojim silama misleći ja to mogu. Dragi moji, svaki put kad sam se protiv napasti borio svojim snagama uvijek sam pao. Kao da ponekad zaboravimo jednu važnu stvar koju nam današnje evanđelje otkriva.

Isus nam je pokazao kako se pripremiti za borbu – to je molitva i post. To su dva važna alata po kojima možemo pobijediti Sotonu. Sjetite se one zgode kada su učenici došli Isusu i pitali ga: zašto mi nismo mogli izagnati demona iz te osobe? Isus im je odgovorio kako se ta vrsta izgoni samo postom i molitvom. Postoje neki grijesi u nama kojih se možemo riješiti jedino uz pomoć molitve i posta. Eto nam prva dva alata koja nam Isus na početku korizme pokazuje kako bi se najbolje pripremili za životna iskušenja i oluje.
Postoji još jedna pomoć koju nam Isus danas otkriva, a koju tako često zaboravimo. To su anđeli. Kaže evanđelje da je Isus u pustinji bio među zvijerima, a anđeli su mu služili. Zato na početku korizme Isus nas želi podsjetiti na činjenicu da je svatko od nas primio od Boga anđela za čuvara. Taj anđeo nije priča za malu djecu. Koliko se mi odrasli obraćamo svome anđelu čuvaru? Ako smo zaboravili na njega, iskoristimo ovo vrijeme korizme da ponovno otkrijemo ulogu anđela čuvara koje nam je Bog dao da nas zaštite od Sotone i pomognu u našim životnim borbama.

Evo nam recept koji nam Isus ostavlja u borbi protiv svakodnevnih napasti: molitva, post i anđeli. Primijenimo ga kako bismo nadilazili prepreke koje nam Zli podmeće u susretu s Bogom.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno