Misa zaziva Duha Svetoga

by abuzgo

U nedjelju, 8. listopada 2023. u osječkoj konkatedrali slavljena je Misa zaziva Duha Svetoga za početak nove akademske godine na osječkom sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera. Svetu misu predvodio je đakovačko – osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, a koncelebrirali su mons. dr. Ivica Pažin, profesor na KBF-u i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda, vlč. dr. Davor Vuković, sveučilišni kapelan i v.d. prodekana KBF-a u Đakovu, vlč. dr. Boris Vulić, v.d. prodekana KBF-a u Đakovu, vlč. Mario Žigman, župnik Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata, vlč. Nikola Klemen.

Na početku svete mise nadbiskup je pozdravio okupljene članove akademske zajednice, rektora sveučilišta prof.dr.sc. Vladu Guberca, sve dekane, prodekane, profesore i profesorice, sve okupljene studente i druge okupljene vjernike. Nakon uvoda, u službi riječi sudjelovali su rektor, prof. Guberac, čitajući prvo čitanje i psalam, čitajući drugo čitanje prof. dr. sc. Ivan Trojan, dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku te studentica Karla Vojedilov čitajući molitvu vjernika.

Na početku svoje propovijedi nadbiskup ističe kako je danas po Božjoj riječi pred nama slika vinograda (Mt 21, 33-43), ali i da je ovaj svijet, da smo mi sami, kao i naši životi Božji vinograd. Bog nam ga je darovao i povjerio na upravljanje. No, mi nismo njegovi gospodari. Često nam se čini da je život potpuno naš, slobodno donosimo odluke, upravljamo životom, svakoga tko bi nam htio osporiti to da je život skroz naš, mi odbacujemo jer želimo pod svaku cijenu biti vlasnici i upravljati svojim životom.

Mi danas, razmatrajući nad ovim tekstom, želimo priznati Boga kao vlasnika svoga vinograda, kao darivatelja života i pozivamo ga da u njega uđe. Ne odbacujemo ga, nego se radujemo njegovu dolasku i njegovoj prisutnosti, ne mislimo da gubimo slobodu priznanjem da je Bog vlasnik našeg vinograda, tj. života. On nas u svemu tome podržava i snaži, stalo mu je da mi uspijemo jer je naš uspjeh i njegov uspjeh.
Na kraju propovijedi nadbiskup posvješćuje da započinjemo novu akademsku godinu u takvom raspoloženju, da želimo odgovorno i zahvalno pristupiti vinogradu koji nam je povjeren, trudu i radu u novoj akademskoj godini. Potrebno je truditi se postići što bolje rezultate, ali da pritom ne budemo sebični i brinemo samo za sebe, svoje dobro i svoj prihod, nego da zahvalni za sve što imamo i za mogućnosti koje su nam dane plodove svoga truda i rada darujemo i drugima tj. općem dobru sredine u kojoj se nalazimo.

Nakon pričesti zajednički je otpjevan Himan Duhu Svetomu kao molitva za početak nove akademske godine. Na samom kraju okupljenoj zajednici obratio se i konkatedralni župnik, vlč. Matej Glavica koji je pozdravio sve okupljene članove Sveučilišta i studente, zaželio im blagoslovljenu godinu koja je pred njima i pozvao članove sveučilišne zajednice na zajedničko druženje sa svećenicima u župnoj kući. Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor mladih na čelu s vjeroučiteljicom Krunoslavom Lukač.

FOTOGRAFIJE

Anamarija Buzgo

Preporučeno