S Marijom ususret Pedesetnici

by abuzgo

Predragi,

Nastavljamo s govorom o Mariji, saborskih Otaca II. Vatikanskog koncila u dogmatskoj konstituciji o Crkvi Lumen Gentium. Uz to, bend “Mir” iz župe Mučeništva sv. Ivana Kristitelja u Županji uključio se u širenje marijanske pobožnosti otpjevavši pjesmu “Zdravo Marijo“. Zahvaljujemo im na njihovu svjedočanstvu i molimo za njihovo djelovanje. Nastavljamo moliti i devetnicu Duhu Svetom pripremajući se za slavlje Pedesetnice.

Sveti Sabor izrijekom naučava taj katolički nauk i ujedno opominje svu djecu Crkve da velikodušno promiču štovanje, napose liturgijsko, prema Blaženoj Djevici. Običaje, pak, i vježbe pobožnosti njoj u čast, što ih je tijekom vjekova preporučilo učiteljstvo, neka visoko cijene, a ono što je u prethodnim vremenima bilo određeno o štovanju slika Krista, Blažene Djevice i svetaca, neka sa strahopoštovanjem obdržavaju. Teologe, pak, i propovjednike božanske riječi zdušno opominje neka se u promatranju jedinstvenoga dostojanstva Bogorodice brižno suzdržavaju od svakoga krivog pretjerivanja te isto tako i od prevelike skučenosti uma. Njegujući pod vodstvom učiteljstva proučavanje Svetoga pisma, svetih otaca i naučitelja te crkvenih liturgija, neka pravo osvjetljuju zadaće i povlastice Blažene Djevice, koje se uvijek odnose na Krista, iskon svekolike istine, svetosti i pobožnosti. Neka pomnjivo uklanjaju sve što bi, s obzirom na pravi nauk Crkve, bilo u riječima bilo u postupcima moglo odvesti u zabludu odijeljenu braću ili bilo koga drugoga. Nadalje, neka vjernici imaju na umu da se prava pobožnost ne sastoji u neplodnom i prolaznom čuvstvu niti u nekoj ispraznoj lakovjernosti, nego da proizlazi iz prave vjere koja nas vodi k priznavanju uzvišenosti Majke Božje te nas potiče na djetinju ljubav prema našoj Majci i na nasljedovanje njezinih vrlina. (LG 67)

Prisjetimo se:

  • II. Vatikanski sabor najavio je papa Ivan XXIII. 25. siječnja 1959. godine.
  • Koncil je započeo s radom 11. listopada 1962. godine, a zaključen je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1965. godine. Zaključio ga je papa Pavao VI.

Zadatak: Danas je šesti dan Devetnice Duhu Svetomu. Zajedno s Marijom u dvorani posljednje večere molimo da Gospodin baci oganj svojega Duha kako bi obnovio i preobrazio ono staro i grešno u našem životu i dao novi Dah svojoj Crkvi. Molimo Himan Duhu Svetom, a onda i dnevnu molitvu.

6. dan devetnice Duhu Svetom:

Duše Sveti, zahvaljujem ti na svemu što si udahnuo u moj život koji je sve više Božji. Hvala Ti, Duše Sveti, što me otvaraš za milosti Božje i jačaš na mom putu svetosti. Molim te, Duše Sveti, da se moj život prepoznaje po plodovima: ljubavi, radosti, miru, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, krotkosti, blagosti, uzdržljivosti, čistoći (usp. Gal 5, 22 – 23).
Mojim snagama ne mogu napredovati, ali po tvojim svetim nadahnućima i milosrđu moga Oca, po otkupiteljskoj snazi Kristova križa i Krvi, mogu se preobražavati u biće ljubavi i pobjeđivati na svom putu svetosti.
Udijeli mi, Duše Sveti, tu najveću životnu ambiciju – da želim i ja postati svet i pripadati samo Bogu, te po tome živjeti rajske okuse već sada na svijetu. Duše Sveti, ulij mi čistu i trajnu čežnju za Bogom te moj život usmjeri u potpunosti prema tome.
Sačuvaj me, Bože, od svake mlakosti, oklijevanja, doziranja, mojih kalkuliranja, ograničenja i svega onoga u meni što su posljedice svijeta i mojih rana, a priječe me da se apsolutno ostvarim u Bogu.
Hvala ti, Duše Sveti jer si trajno prisutan i jer si snaga koja preobražava moj život u ljubavi, slobodi i radosti.
Amen, aleluja

Preporučeno