S Marijom ususret Pedesetnici

by abuzgo

Predragi,

Nastavljamo s govorom o Mariji, saborskih Otaca II. Vatikanskog koncila u dogmatskoj konstituciji o Crkvi Lumen Gentium. Uz to, danas vam donosimo dvije pjesme kojima se zbor mladih Hrvatske katoličke misije u Dublinu uključio u širenje marijanske pobožnosti. Zahvaljujemo njima i svim drugim zborovima i obiteljima koji su na ovakav način svjedočili ljubav prema Isusovoj i našoj majci Mariji. Gospodin neka blagoslovi svaka njihova buduća nastojanja oko širenja Radosne vijesti ovdje na zemlji.

Kao što je Isusova majka – na nebu već proslavljena tijelom i dušom – slika i početak Crkve kakva treba biti dovršena u budućem vijeku, tako ona i na ovoj zemlji svijetli putujućem Božjem narodu kao znak sigurne nade i utjehe, sve dok ne dođe dan Gospodnji (usp. 2Pt 3,10).
Velika je radost i utjeha ovom Svetom saboru što i među odijeljenom braćom ima onih koji iskazuju dužnu čast Gospodinovoj i Spasiteljevoj majci, posebice kod istočnjakâ koji se žarkim oduševljenjem i pobožnim srcem slažu u štovanju Bogorodice vazda Djevice. Neka svi Kristovi vjernici upućuju usrdne prošnje Mariji Božjoj i Majci ljudi da ona, koja je svojim molitvama bila prisutna u početcima Crkve, i sada, kada je na nebu uzvišena ponad svih svetih i svih anđela, bude u zajednici sa svima svetima trajnom zagovornicom kod svoga Sina, dok se sve obitelji narodâ – bilo one koje se diče kršćanskim imenom bilo one koje još ne znaju za svojega Spasitelja – sretno ne saberu u miru i slozi u jedan Božji narod, na slavu Presvetoga i nerazdijeljenoga Trojstva. (LG 68-69)

Prisjetimo se:

  • II. Vatikanski sabor najavio je papa Ivan XXIII. 25. siječnja 1959. godine.
  • Koncil je započeo s radom 11. listopada 1962. godine, a zaključen je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1965. godine. Zaključio ga je papa Pavao VI.

Zadatak: Danas je osmi dan Devetnice Duhu Svetomu. Zajedno s Marijom u dvorani posljednje večere molimo da Gospodin baci oganj svojega Duha kako bi obnovio i preobrazio ono staro i grešno u našem životu i dao novi Dah svojoj Crkvi. Molimo Himan Duhu Svetom, a potom i dnevnu molitvu.

8. dan devetnice Duhu Svetom

Duše Sveti, neka ti je slava i hvala što se očituješ djelotvornom božanskom snagom u mom životu. Molim te, Duše Sveti, za predanost u služenju bližnjima i da ozdraviš moju sliku zajedništva, obitelji, prijateljstva i ljubavi. Gospodine, stvoren sam kao biće ljubavi i želim ljubiti čistom ljubavlju. Zato me osnažuj, Duše Sveti, da se trošim za spasenje svoje braće i bližnjih, te da budem biće koje je sposobno pružati savršenu ljubav Božju drugima.

Duše Sveti, ljubavi, budi kanal Božje ljubavi, za ljubav koju ja trebam i želim pokazivati drugima.

Pomozi mi da se ostvarim u zajedništvu i prepoznam ljepotu Božjeg stvaranja u drugima.

Hvala ti, Duše Sveti, jer si snaga Božja u mom životu, jer upravljaš moje putove k nebeskoj domovini.

Amen, aleluja!

Preporučeno