Slika stranice

O kapelanu - DUHOS

Plava crta

KapelanPater Arkadiusz Krasicki, CSSp prvi je i trenutni studentski kapelan Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, koji svoje poslanje pri pastoralu studenata Đakovačko-osječke nadbiskupije obavlja već 10. godinu.

Pater mr. sc. Arkadiusz Krasicki, CSSp rođen je 1976. u Świbodzinu u Poljskoj. Misionar je Družbe Duha Svetoga, zaređen za svećenika 2003. godine. Iste godine došao je u Hrvatsku i nakon završenog tečaja hrvatskoga jezika, preuzeo je službu župnog vikara u Podvinju (Slavonski Brod).

Od 2006. godine imenovan je prvim sveučilišnim kapelanom Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, a to poslanje obavlja i danas. Posebno područje njegovog pastoralnog rada jest vjeronaučni rad sa studentima, animiranje klanjanja u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda, vođenje ureda za pastoral studenata, okupljanje studenata na nedjeljne svete Mise u osječkoj konkatedrali.

Do sada je održao brojne duhovne obnove i seminare. Obavljao je službu župnika u Župi Mučeništvo svetog Ivana Krstitelja u osječkom prigradskom naselju Brijest. Poznat je također i na znanstvenom području kroz različita predavanja i znanstvene radove. Bavi se biblijskom teologijom na katedri za dogmatsku teologiju (KBF, Zagreb), gdje privodi kraju svoju doktorsku disertaciju na temu: „Rođenje iz vode i Duha (usp. Iv 3,3-8) – egzegeza i učinci kod F. Porscha i F. Libermanna“. Uz ostale znanstvene članke, autor je nekoliko zbirki biblijskih meditacija – “Riječ za tebe” (2010.), “U očekivanju dolaska” (2011.), “Svjetlo riječi” (2014.), “U sili Duha Svetoga” (2015.), te je koautor zbirke “Rastimo u Gospodinu” (2014.).

Više puta sudjelovao je u emisijama Hrvatskoga radija i televizije, te regionalnih i lokalnih televizija. Pokrenuo je i uređuje internetsku stranicu www.duhos.com, putem koje komunicira sa studentima, aplicira nagovore i razmišljanja, a time postaje dostupan široj javnosti i aktivno promiče novu evangelizaciju.

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.