8. 10. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 80, 9.12-16.19-20

Ti prenese čokot iz Egipta,

pogane istjera, a njega zasadi.

Mladice svoje ispruži do mora

i svoje ogranke do Rijeke.

 

Zašto si mu srušio ogradu

da ga beru svi što putem prolaze,

da ga pustoši vepar iz šume,

da ga pasu poljske zvijeri?

 

Vrati se, Bože nad vojskama,

pogledaj s neba i vidi,

obiđi ovaj vinograd:

zakrili nasad desnice svoje,

sina kog za se odgoji!

 

Nećemo se više odmetnuti od tebe;

poživi nas, a mi ćemo zazivati ime tvoje.

Gospodine, Bože nad vojskama, obnovi nas,

razvedri lice svoje i spasi nas!

 

Evanđelje: Mt 21, 33-43

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.

Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.

Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«

Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim! Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!«

MEDITACIJA

Domaćin, koji je zapravo slika Boga, nije netko tko odlazi na put i ne mari za svoj puk, kao što bi se moglo pomisliti čitajući ovo evanđelje nedovoljno pažljivo. Domaćin se uvelike potrudio oko svoga vinograda. Okopao ga je, iskrčio kamenje, posadio plemenitu lozu. Učinio je najbolje što je mogao, dao si je truda. Mi smo te plemenite loze; svaki čovjek je s ljubavlju posađen u ovaj svijet sa zadatakom da donese plod i tako s ljubavlju uzvrati na Božju ljubav. Koje to plodove čovjek treba donijeti govori nam sv. Pavao u Poslanici Filipljanima: istinitost, pravednost, čistoću, ljubaznost, krepost, pohvalu.

Evanđelje je prije svega upućeno svima onima koji se brinu za one koji su im povjereni. Čini mi se da je ključna riječ u svemu „plod.“ Vinogradari su dužni Domaćinu predati plod. Drugim riječima, svaka hvala i čast treba pripadati samo Bogu. Vinogradari su pogriješili jer su to željeli za sebe zadržati od onih koji su im povjereni.

Tako i mi griješimo kad očekujemo da nas hvale. Sve što imamo dugujemo Bogu i njemu sve trebamo vratiti. Ako to zaboravimo i počnemo se diviti sami sebi zbog darova koje nam je, moramo priznati, Bog dao, tada smo u napasti da postanemo oholi.

(izvor: www.dominikanke.org)

 

MOLITVA

Isuse, ti koji si krotka i ponizna srca, nauči nas poniznosti i jednostavnosti, da se ne zanosimo ispraznostima ovoga svijeta

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

 

Preporučeno