Meditacija o 12 plodova Duha Svetoga

by abuzgo

Ljubav je prvi i najvažniji plod Duha Svetoga, kako nam svjedoči apostol Pavao: A sada ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav. Kršćanska ljubav nadilazi tjelesnu privlačnost, kao i duševnu naklonost i prijateljstvo. To je bezuvjetna, nesebična, požrtvovna ljubav. Duh Sveti plod ljubavi izlijeva u naša srca da bismo postali što sličniji Kristu koji vrhunac svoje ljubavi očituje na drvetu križa. Ova Božja ljubav tako je velika i neshvatljiva, strašna i silna, ali je također tako lijepa i plemenita, sveta i milosrdna. Oštra je i stvarna poput željeznih čavala kojima je Isus prikovan na drvo križa.

Gospodine Isuse, hvala Ti za taj primjer savršene ljubavi i podari nam snage i ustrajnosti kako bismo te svaki dan nasljedovali u ljubavi koju nam daješ po plodu Duha Svetoga. Iako smo svjesni svojih slabosti i nesavršenosti, molimo te, nauči nas da ljubimo jedni druge onako kako ti ljubiš svakoga od nas.

Radost je plod Duha Svetoga koji za svakog od nas ima neko osobno značenje. Međutim, zajednička definicija radosti svih kršćana je Kristova pobjeda nad smrću; Uskrsnuće koje nam daje nadu i smisao života. Svijest o toj velikoj pobjedi života nad smrću daje nam radost koju nosimo i svjedočimo u ovome svijetu, jer stvoreni smo za nebo.

Duše Sveti, dođi sada među nas i spusti u naša srca plod radosti koju nam Isus svjedoči i daje. Učini da radosna srca i lica susrećemo jedni druge, nosimo naše križeve i rastemo u ljubavi. Neka se svatko od nas s divljenjem raduje svim Božjim djelima kao što se djeca istinski raduju svemu oko sebe. Neka radost koju nam Duh Sveti donosi bude ona koja nas međusobno povezuje te jača u našoj vjeri i naviještanju Božje Riječi.

Mir. Reče Isus svojim učenicima: “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.(Iv 14, 27). Isus je tješio učenike prije svoje smrti. Po Duhu Svetom darovao im je mir, da se ne boje širiti evanđelje, da ne strahuju zbog budućnosti, da se uvijek pouzdaju u njega. Mir stvara radost i liječi svaku ranu koju je grijeh uzrokovao.

Gospodine Isuse, i nama govoriš da otvorena srca primimo tvoj mir. Unatoč svim sukobima, ratovima, bolestima, studentskim problemima, pozvani smo ostati radosni i vjerovati da nas jedino ti možeš spasiti i ukloniti nemir našeg srca. Duše Sveti, naši nas grijesi ranjavaju i pokušavaju vući prema dolje, ubiti naš duh i uvaljati nas u gusto blato krivnje i sažaljenja nad samim sobom što nam oduzima unutarnji mir. Unatoč tome, znam da je tvoja volja izdignuti me iznad grijeha i sivila. Svojom smrću na križu pomirio si me sa svojim i mojim Ocem. Nemam razloga imati nemir u duši. Kao što su apostoli unatoč progonima i mučenjima sačuvali unutarnji mir, tako i nama podari ovaj plod Duha Svetoga. Želimo se zvati sinovima i kćerima Božjim, želimo biti mirotvorci.

Strpljivost je osobina koja proizlazi iz ljubavi. Odnosi s bližnjima, situacije u kojima se nalazimo, križevi koje nosimo zahtijevaju od nas ustrajnost i strpljivost u predanju. Najbolji primjer i uzor u tome nam je sam Isus Krist. Svojom riječju, djelom i žrtvom pokazao nam je kako biti strpljiv.

Gospodine, Ti koji si strpljivo podnosio bol i nepravdu kako bi mi živjeli, nauči i nas podnositi sve s ljubavlju. Kada navale nevolje i boli, kada je potrebno čekati i kada mislimo da šutiš, daj da ostanemo strpljivi i ustrajni. Pomozi nam ostati strpljivima u trenutcima kada ne vidimo smisao čekanja znajući pri tome da nas ljubiš i nikada ne ostavljaš. Ti koji si prošao svu težinu križa i tako strpljivo čekao da uzvratim na tvoju ljubav izlij svoga Duha na nas, ispuni nas svojom plodom strpljivosti kako bismo bili strpljivi na svome putu prema nebu.

Velikodušnost, odnosno darežljivost, je plod Duha Svetoga koji čovjeku može dati jaku volju da bude ljubazan, brižan, nesebičan i odan svojim bližnjima. To je ona unutarnja ljudska dobrota koju je svatko sposoban iskazivati; žrtvovati svoje vrijeme ili materijalna dobra za druge, ne očekujući ništa uzvrat.

Gospodine, molimo te da u nama ojačavaš taj plod za iskazivanje te osnovne ljudske dobrote, da se kroz nas izlijeva tvoja beskrajna briga i ljubav prema bližnjima. Daj nam volju da interese bližnjega stavljam ispred svojih interesa; da više razmišljam o onome što mogu učiniti za drugoga, nego što mogu učiniti za sebe. Takvim svjedočanstvom živim po tvome Duhu velikodušnosti koju sam pozvan širiti u ovome svijetu. Molimo te, neka moja velikodušnost pokrene lavinu velikodušnosti koja svoj uzor ima u tebi.

Slijedeći plod Duha je uslužnost. Živjeti „po Duhu“ znači slijediti Kristove zahtjeve, oblikujući svoje postupke i stavove, suprotstavljajući se tijelu. Isus je rekao da nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj položi za prijatelje; time i nas poziva da slijedimo njegov primjer – da služimo bezuvjetno i neproračunato. Služiti bližnjemu ne znači biti rob, nego biti slobodan.

Gospodine, daj da se u susretima s našom braćom i sestrama ne prepustimo duhu svijeta, već da uvijek otvorena srca činimo sve po Tvome Svetom Duhu. Duše Sveti, zapali u nama vatru ljubavi, poniznosti, suosjećanja i obogati naše živote plodom uslužnosti. Molimo te da nam služenje ne bude na teret, nego neka svaki naš korak bude plod čiste ljubavi.

Dobrota znači darivanje drugima u potpunosti, u ljubavi, bez očekivanja nagrade. Biti dobar na takav način, znači gledati u Isusa, ići Njegovim stopama i poput malenog djeteta upijati sve što on čini. On je prolazio zemljom čineći dobro svima, i prijateljima i neprijateljima. Kroz Njega se očituje savršena Božja dobrota prema svakom čovjeku. Čovjek ima priliku činiti dobro na veću slavu Božju u skrovitosti ili činiti to licemjerno kako bi svi vidjeli ili pohvalili… Ti biraš. Izaberi ono dobro koje će te dovesti bliže Bogu, biraj svaki dan ono dobro zbog kojega će Isus biti ponosan na tebe.

Oče, Ti si dobro, sve dobro, najviše dobro… Pomozi mi da i ja mogu prolaziti zemljom čineći dobro. Podsjeti me da je sve moje u Tebi i da bez Tebe ne mogu ništa. Izliječi me od licemjerja, sebičnosti i oholosti. Prigrli me k sebi koji si se nesebično darovao drugome i tako čovječanstvu darovao najveće dobro – sebe. Nauči me da se u nesebičnosti darujem drugome i tako mu činim dobro svjedočeći tvoj primjer. Svojim životom želim Tebe proslaviti! Isuse, neka moja dobra djela budu Tvoja utjeha i odmor.

Krotkost. “Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.”(Mt 11,29) Biti krotak ne znači biti mazohist i dopustiti drugome da te ponižava, jer iz takvog stava srca rađa se mržnja koja te vodi u grijeh. Da bi razumjeli što je to krotkost po Božjoj volji trebamo se ugledati na Isusa. Isus u svom javnom djelovanju na uvredu i nepravdu nikada nije reagirao istom mjerom, nego blago i s ljubavlju pozivao na obraćenje. Krotkost kao i svaki od darova Duha Svetoga teško se može steći preko noći, potrebno je puno molitve i svakodnevnog odricanja od negativnih osjećaja: srdžbe, ljutnje…

Gospodine Isuse, molim te za ovaj plod Duha. Otvarajući svoje srce u molitvi želim se u potpunoj poniznosti podložiti Tvojoj volji. Dajem se voditi tvojim duhom kako bih naučio njegovati duh krotkosti u svome životu. Molimo te da u ona područja mojega života gdje vlada srdžba i ljutnja, gdje bih drugome htio uzvratiti istom mjerom, uneseš svoj duh krotkosti koji ne uzvraća osvetom već ljubavlju i blagošću.

Vjernost zahtijeva od nas neprestani napor i neumornu privrženost onome što smatramo vrijednim. Čovjek je onaj koji traži vjernost, ali ujedno i pokazuje svoju vjernost drugome. Unatoč tome, bivamo svjedoci nevjernosti u obiteljima, prijateljstvima, radnim mjestima, cjelokupnom društvu. Biti vjeran nije nimalo lako. Zbog toga nam je potrebna pomoć Duha Svetoga. Najbolje bismo se mogli učiti vjernosti tako što ćemo prijateljevati s Svetim pismom: Vjerodostojna je riječ. Ako s njime umrijesmo, s njime ćemo i živjeti. Ako ustrajemo s njime ćemo i kraljevati. Ako ga zaniječemo i on će zanijekati nas. Ako ne budemo vjerni, on vjeran ostaje.

Ako ne budemo vjerni, on vjeran ostaje! Kakvo obećanje Isuse. Hvala Ti na tome. Kada te promatram kako nosiš križ radi mene i mojih grijeha. Teško ti je, padaš, trpiš uvrede, ali Ti si vjeran Ocu svom i ne odustaješ. Divim Ti se. O Isuse, molim Te pouči me toj vjernosti. O Duše Sveti, pomozi mi da kako u velikim kušnjama tako i u malim, ostanem vjerna Tebi i Tvojoj živoj riječi. Molim Te za vjernost Tebi i hvala Ti.

Slijedeći plod Duha Svetoga je Blagost. Različite životne situacije dovode nas u razgovore s drugima. Kako smo svi različiti, tako smo svjesni kako različito reagiramo u nekim situacijama. Tako često nakon nekih razgovora znamo reći: a možda to nisam trebao reći, možda je bilo pregrubo, trebao sam malo više promisliti, sada ne bi toliko žalio zbog toga. Blagost nam u takvim trenucima, često nekakvim raspravama, omogućava zastati, s ljubavlju prihvatiti situaciju ili razgovor u kojem smo se našli, promisliti što napraviti kako bi to izveli na dobro te kako nam kasnije ne bi bilo žao zbog naših grubih ili ishitrenih reakcija.

Preobražavaj Gospodine naše srce da bude sposobno u raznim prilikama reagirati s blagošću. Osposobi nas da s puno nježnosti prihvaćam drugoga i ono što proživljava. Uči me da ga iz ljubavi prema tebi stavljam ispred sebe unatoč tome što mi je učinio. Na taj način želim mu pokazati mu tvoje lice ljubavi. Učini me spremnim i zašutjeti, ponekad i pretrpjeti te promisliti što je najbolje dalje učiniti za obostranu izgradnju. Učini Gospodine moje srce, blagim i poniznim po svom srcu.

Uzdržljivost, je plod Duha Svetoga i pomaže nam u odricanju i umiranju sebi kako bi cijelim svojim bićem služili Kraljevstvu Božjem. Ljudska pala narav je sebična i stoga često zaboravljamo kome služimo i što nam je cilj. Često se događa da ugađamo svome tijelu hranom i bludništvom ili se pak okrećemo za duhom ovoga svijeta. Naš Otac na nebesima zna za našu palu narav i šalje nam ovaj plod uzdržljivosti kako bi nam pomogao dostići naš cilj, a to je nebo. Ovaj plod nam pomaže kontrolirati naš duh, dušu i tijelo kako bi ugodili Božjoj volji, a u tome nam može biti uzor naš Gospodin Isus Krist koji je prošao kroz patnju i bol, kroz iskušenja i napasti te je na koncu bio poslušan, poslušan do smrti, smrti na križu kako bi ispunio Božju volju.

Duše Sveti, molimo te obnovi u nama sve svoje darove i plodove koje smo primili po krštenju i po svetoj Potvrdi, a posebno te molim da obnoviš u nama ovaj plod uzdržljivosti. Svjesni svojih slabosti želimo da nas očistiš i da nam daš snage da budemo Bogu mili i da vršimo njegovu volju. Molimo te da se možemo oduprijeti željama koje se protive Kraljevstvu Božjem i Tvojoj volji te da budemo sveti već ovdje na zemlji kao što si Ti to i zamislio.

Slijedeći i posljednji plod Duha Svetoga je Čistoća. Pozvan si na savršenstvo jer ti je Isus uputio taj poziv kada ti je otkrio da Bog žudi da budeš kao on. Ne boj se, Bog toliko želi to savršenstvo za tebe da ti je poslao Duha Svetoga da u tebi položi plod čistoće. Kakva je samo milost spuštena na nas plodom čistoće jer sada gledamo Isusovim očima, ljubimo Isusovim srcem, mislimo Isusovim mislima jer je i on bio čovjek kao ti i ja – u svemu jednak osim u grijehu. Čistoćom tvoj korak slijedi Isusovu zapovijed da ljubimo jedni druge kao što nas je On ljubio, čisto i savršeno.

Oče, žedni smo tvoje čistoće zato spusti na nas milostivo svoga Duha Svetoga koji jednako kao i ti radosno čeka naša srca da se u njima smjesti. Duše Sveti daj da se zaljubimo u čistoću koja je tvoj plod. Molimo te da ti upravljaš naše poglede, misli, djela, posebno te molimo da očuvaš našu spolnost. Hvala Ti, Oče, što ne odustaješ od nas i što uvijek donosiš novo u naš život po svome Duhu Svetom po kojem dobivamo tvoju snagu. Proslavi se po našim djelima i daj da drugima donesemo poticaj na čistoću.

Preporučeno