Plava crta
Utorak, 17.08.2010.

Facebook Facebook

Share
Like

Kao mali išao sam u crkvu nekad s obitelji, nekad s prijateljima, molio sam se Bogu za roditelje, braću, uspjeh u školi… Pred kraj osnovne škole prestao sam ići u crkvu na nedjeljnu Misu, što je bilo rezultat postepenog udaljavanja od Boga. Želio sam se uklopit u svoj razred iz osnovne škole, pa sam se počeo frajerisat da bi se mogao družit s glavnim „facama“. Međutim to je bilo smiješno, pa sam tu doživio odbačenost. Slično sam doživljavao kod kuće od starije braće, a oni su me odgajali nekad i više nego roditelji.

Tako da sam se ubrzo počeo družiti s ljudima s kojima sam imao nešto zajedničko, ali me nisu zapravo poznavali. Počeli smo piti i izlaziti. Ubrzo smo shvatili da je jeftinije napušiti se nego se napiti, i u tome sam pronašao bijeg od svojih problema. Izlasci su postali redoviti, a opijanja sve jača. I sve je izvana izgledalo tako zanimljivo: cure, izlasci, glupiranje u školi… I bilo je dovoljno zanimljivo da zaboravim da mi nešto nedostaje u životu. No polako sam postajao rob tim navikama; travu nisam mogao prestat pušit iako sam želio, navukao sam se i na blud, a nisam uspijevao ni učiti dovoljno, iako sam i to želio. A mislio sam da sam super, zanimljiv i da je to sve dobra zezancija.

 

Međutim, kad sam drugi puta pao drugu godinu faksa, shvatio sam da moj život nije donio nikakve plodove; financirali su me roditelji, nisam imao osobu koju bih volio, nisam imao ni pravih prijatelja.

 

Vidio sam da su neki moji vršnjaci već samostalni ljudi, a ja sam kraj njih izgledao i osjećao se kao dijete, i to sam prihvatio. To je bila prva poniznost. Rekao sam si, dobro sad krećem od nule.

 

Tu je Bog očitovao svoju pomoć. Prijatelj mi je pričao jednom prilikom o Bogu, poretku na Zemlji, vragu, anđelima… Kad je rekao da je Božja riječ kao mač koji ureže svoj trag u našu dušu, shvatio sam da sam bježao upravo od tog zakona kojeg je Bog urezao u mene dok sam bio mali, a isto tako sam ga i tražio, ali na mjestima gdje ga se ne može naći. Tad sam pročitao početak Novog zavjeta i povjerovao da ima Boga, da postoji raj i da se isplati živjeti pošteno i biti dobar, ali sam isto povjerovao da postoji đavo koji ljude želi odvući u pakao.

 

Tada sam povjerovao razumski u Isusa i u Njegovu riječ.

 

U srcu sam, u to vrijeme, počeo osjećati jad, jer sam uvidio koliko sam grijeha počinio protiv Boga i protiv sebe, i koliko mi je srce ispunjeno osudom, srdžbom i nepraštanjem drugima i sebi. I kako da sad takav išta tražim od Boga. Ali svejedno sam, čitajući Novi zavjet i slušajući svjedočenja ljudi, vjerovao da je to jedina Istina, prava i potpuna.

 Jednom prilikom smo se molili u zajednici Molitva i Riječ. Tokom molitve počele su me duboko doticati riječi voditeljice molitve, i suzdržavao sam se od plača. Kad je krenula pjesma sjetio sam se Thompsonovih riječi: „…ali pjesma ruši sve.“ i bujica osjećaja me preplavila, počeo sam plakati i smijati se u isto vrijeme. Ono što je izazvalo te osjećaje jest duboka spoznaja u srcu koja nadilazi osjećaje i misli, i koja me obuzela. To je spoznaja Isusa koji vidi mene cijelog, sve moje misli, sva moja djela i riječi, sav moj jad i nedostojnost, i govori mi: „Svejedno te volim.“ Zbog te ljubavi, uz Božju pomoć ja sam se promijenio. Uspostavio sam odnos s roditeljima koji prije nisam imao, nije sve bajno, ali je puno bolje nego prije, ostavio sam cigarete, travu, ogradio sam se od bludništva i preljuba, skinuo sam mnoge „maske“, prestao se samosažaljevati, zavolio Crkvu i svećenike, postao radosniji i iskreniji, stabilniji, počeo sam učit kako treba i još mnogo toga se na dobro okrenulo u mom životu. Ipak, ono najvažnije je: pronašao sam izvor svake ljubavi, pronašao sam smisao života.
 
 
Utorak, 17.08.2010.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.