Na Veliki ponedjeljak 18. travnja 2011. održana je duhovna obnova za studente na temu „Novi život u Isusu Kristu“ koju je predvodio sveučilišni kapelan p. Arkadiusz Krasicki a uz to je bila i prilika za veliku uskrsnu ispovijed za studente i ostale mlade. Velik broj studenata imalo je priliku kroz duhovni nagovor dodatno se pripremiti za sakrament ispovijedi a na raspolaganju im je bio veći broj svećenika. Doživljaj jedne studentice pročitajte u nastavku.

Koliko puta pokleknem, koliko puta padnem… Kažem sama sebi: ma neću to više tako, ali opet nekako isto… I usred sve zbrke koja me svlada i obuzme, negdje usput ugledam plakat: Uskrsna ispovijed za studente. I odlučim odgoditi sve ono nešto drugo i otići.

Budući da opet kasnim, otvaram vrata konkatedrale i ulazim, a preda mnom mnoštvo. Klupe pune mladih ljudi koji su došli pred Isusa, pognuti glave i pokajati se za grijehe kako bi čistog srca doživjeli radost Uskrsa.  Nemoguće je riječima opisati onu toplinu oko srca koju smo jučer mogli osjetiti svi mi koji smo bili dio duhovne obnove i sakramenta ispovijedi.  Duhovna obnova nije neka formalnost, kakvom ju mnogi često smatraju, naprotiv – mogla bih ju opisati kao prosvjetljenje i olakšanje: sve ono što znamo, ali toliko puta zaboravimo, ponovi nam se da ne bismo zaboravili ono bitno.

Samim činom dolaska na ispovijed pokazujemo volju za pokajanjem i poboljšanjem, no to često bude nešto što se mora obaviti prije Uskrsa. Ipak, u ponedjeljak to nije bilo tako. Pater Arek podsjetio nas je na činjenicu da je Isus naš prijatelj, ne neki policajac koji nas jedva čeka kazniti. Naprotiv, ukoliko otvorimo svoje srce, On će ući u njega, ukoliko ga pozovemo za pomoć na ispitima, kolokvijima, doći će. Sve što treba učiniti je – doći,  pozvati ga i vjerovati. Ipak, da bismo to ostvarili, potreba je snaga duha. Pričekati u redu, preispitati savjest i priznati grijehe. A onda, riječi svećenika: Bog ti je oprostio sve grijehe. Olakšanje.

Svi koji su odvojili vrijeme za odlazak na ispovijed, vjerujem da su doživjeli puno više od samog ulaska u ispovjedaonicu. Zaista je lijep prizor vidjeti mnoštvo mladih, ugledati vršnjake, prijatelje i poznanike kako smo svi došli s istim ciljem: riješiti se tereta grijeha i puna srca doživjeti radost Uskrsa.  Svi koji niste uspjeli, doživite to, osjećaj je predivan!

N.V.

Preporučeno

Leave a Comment