Sveti Oče, dođi nam češće

by admin

Nakon neizbježnog fotografiranja ispred Novog studentskog doma, u subotu rano prijepodne, ekipa DUHOS-a ukrcala se u autobus i krenula u Zagreb susresti se s Papom Benediktom XVI. Pater Arek pobrinuo se da se već u autobusu pripravimo za taj radostan susret, pa smo izmolili radosna otajstva krunice.

Vožnja do Zagreba bila je popraćena i pjesmama uz gitare. Naše je putovanje uključivalo molitveno-slavljenički program na Trgu bana Jelačića u subotu poslijepodne i navečer, ali i nedjeljnu misu sa Svetim Ocem na zagrebačkom Hipodromu, tako da smo po dolasku u Zagreb odmah otišli do Velesajma gdje smo trebali prenoćiti.

Kad smo stigli u Zagreb, sjalo je sunce, nigdje traga oblacima. Međutim, kad smo se približili Jelačić placu, nebo se otvorilo. Srećom, imali smo kabanice. Na Trgu nas je dočekao veseo program koji je uglavnom predvodio Nadbiskupijski zbor mladih animirajući sve okupljene slavljeničkim pjesmama.

Kiša je malo dosađivala, ali atmosfera je bila odlična.Plesalo se, pjevalo, nalazilo sa starim prijateljima iz svih dijelova Hrvatske. Svi smo se nekako slili na glavni trg našega glavnog grada.

U programu su nastupili mladi iz Zajednice Cenacolo, podsjetili smo se proteklih nacionalnih susreta hrvatske katoličke mladeži i svako malo klicali A-lelu-aleluja! Do trenutka kad je Sveti Otac stigao papamobilom na Trg, nebo se razvedrilo. Vladala je radosna atmosfera, osjećali smo ponos i sreću što nam je Papa došao u posjet i uživali smo u zajedništvu. Više puta klicali smo mu “Benedikte” i “Papa, mi te volimo”!

Papa je za nas predvodio euharistijsko klanjanje koje je bilo posebno svečano. 30-ak tisuća mladih na Trgu, a takva tišina da se čuo pjev ptica. Zaista predivno. Nakon završetka bdijenja, krenuli smo prema Velesajmu nadajući se da ćemo uspjeti uhvatiti neki od autobusa koji su prevozili hodočasnike. Prevarili smo se. A onda – opet pljusak. Šćućurili smo se na izlazu iz Importannea i čekali. Kad se kiša malo smirila, krenuli smo pješice prema Velesajmu. Pored nas velikom su brzinom prolazili automobili i autobusi, nemilosrdno nas zalijevajući napadalom kišom, postajali smo nekako nestrpljivi, i već umorni od napornog dana, ali teško je bilo žaliti se što su ti hlače mokre do iznad koljena, kad je pored tebe išao netko tko nije imao ni kabanicu, ili prigovarati što su nam se smočile čarape i tenisice, kad je među nama bilo i onih koji su bili  bosih nogu u ljetnim sandalama i kratkim hlačama.

Na Velesajmu opet ‘veselje’ – redovi ispred WC-a, u našem paviljonu (10A) dio mladih pjeva i pleše, neki se šale i razgovaraju, neki su se odmah po dolasku umorni zavukli u svoje vreće. Hvala Bogu, barem nam nije bilo hladno. Odmor je kratko trajao jer smo već oko 5 ujutro morali ustati kako bismo što prije stigli na hipodrom. Nedjelja je osvanula lijepa i sunčana pa smo se mogli nadati kako ovaj puta nećemo pokisnuti.

Program je na hipodromu započeo već u 3 sata u noći, kada su obitelji imale svoj susret i bdijenje. Smjestili smo se u polje 4, bili smo ispred oltara, odmah iza redovnica. Dok je Papa stigao na hipodrom, već smo se lijepo osunčali sudjelujući u molitvenom programu. Misa je bila zaista lijepa i dostojanstvena, a dojmile su nas se Papine riječi koje su posebno bile upućene obiteljima. Kada je krčki biskup Valter Župan progovorio o tome kako bi u Hrvatskoj trebalo zabraniti pobačaj, među hodočasnicima se prolomio  pljesak.

Tako je mnogo korisnih stvari rečeno, tako nas je lijepo Papa ohrabrio. Da barem sve što smo čuli i doživjeli nosimo trajno u srcu i primijenimo u svom životu! Nakon mise žurno smo krenuli prema Velesajmu, ukrcali se u naš autobus i uz još jednu krunicu raspjevani sretno stigli kući. Bilo je zaista nezaboravno, da nam barem Sveti Otac češće dođe u posjet!

Pamela

Preporučeno

Leave a Comment