Svjetski susret mladih – osvrt

by admin

4.-7. kolovoza

Početak puta. Malo drndanja i treskanja u onom malom autobusu. Sve bi to bilo lijepo da to ne traje 2 dana, ali kad bolje razmislim i to je bolje nego da uopće ne idem tamo. Došli smo u Loyolu.

Prekrasno malo mjesto na sjeveru Španjolske. Mir, planine oko tebe… to je mjesto gdje bi svatko htio imati duhovnu obnovu. Bazilika sv. Ignacija, mjesto gdje sam provodio najviše vremena…tamo se baš osjetila Božja prisutnost, misli slobodno struje, daleko od buke grada i ostalih nevažnih misli. Tamo se čovjek baš opusti i preda Bogu… Ja sam tamo dobio osjećaj kao da pričam s njim, raspravljam. Mjesto koje me pokušalo promjeniti na bolje. Ljudi koji su bili s nama, mladi, sve obiluje jednim ciljem, a to je slaviti Boga… Divno iskustvo kada možeš pričati o Bogu, o vjeri, o Crkvi, svemu što se tebe tiče, što tebe zanima, s osobom koju poznaješ 10 minuta i to osoba koja je s drugog kontinenta ili iz druge države. Stvarno jedna sloboda, sreća i opuštenost među tim ljudima.

 

8.-15. kolovoza

Iz tog prekrasnog mjesta krećemo za Valenciju na eksperimente. Mi smo pomagali u staračkom domu… Posebno iskustvo kada ti ni svo znanje koje si do sad stekao ne pomaže da komuniciraš s njima (starijim ljudima). Pomažu ti jedino osmjeh, lijepa riječ „hvala“ koju uputiš na španjolskom i pogled oči u oči. To im je najviše značilo jer znali su da ih dobar dio nas ne razumije, ali znali smo i mi da ih naša prisutnost usrećuje… To pomaganje, to druženje s njima, radu u grupama (jer tamo su bili i mladi i Amerike i Španjolske) to je taj Duh koji nam treba u svijetu krščanstva da nas ni jezik ni kulturne razlike ne odvajaju jedne od drugih, nego spajaju, povezuju i ujedinjuju oko jedne stvari, a to je slaviti Gospodina.

 

15.-22. kolovoza

Polazak za Madrid, rastanak od te ekipe iz Valencije. Ovo me se baš i nije dojmilo… utapanje u masi, svi su tu da bi vidjeli jednog čovjeka, Petrova nasljednika, ali jesu li svi došli s tim motivom ili je bilo samo da im noge vide puta? Ne znam odgovor na to pitanje, ali sve ono što smo imali na MAGIS-u ovdje se utopilo u masu. Organizacija je malo zakazala vjerojatno nisu očekivali toliku masu mladih… Moglo se to i bolje pripremiti. Od Španjolaca samo dobro primljeni, nasmijani kad nas vide i lijepo je bilo vidjeti malo više Europe. Kada se sve zbroji i oduzme bilo je ovo lijepo iskustvo, biti tamo, biti među vršnjacima i raspravljati o temi koja se rijetko poteže u Hrvatskoj među mladima.

 

Ivan

Preporučeno

Leave a Comment