Put, Istina i Život

by admin

Dok smo razmatrali mogućnost da se preselimo u malo prigradsko naselje, jedna mi je misao proletjela glavom. Pomislila sam kako je tamo mala župa, te kako se svi međusobno poznaju i vjerovatno svi idu u crkvu. Odmahnula sam glavom da zaboravim na tu „sitnicu“ i u tome sam uspjela……do nedavno.

Taj je dan sin došao iz škole i rekao da kreće župni vjeronauk i da sljedeće godine imaju svetu Pričest i da trebaju svake nedjelje ići na Misu, djeca i roditelji. Zar baš svake, pomislila sam? Naravno dobili su i knjižice za potpise, da se kontrolira tko je bio i koliko puta. Veću glupost nisam čula, tako siliti djecu i potpisivati im se kad su došli, ta prisilom se ništa ne postiže u životu, razmišljala sam u sebi jer nisam željela pokazati djetetu šta ja mislim o svemu tome.
Nedjelja, jutro, osam sati, zvoni alarm. Već?? Ma zaboravi, nikud ja ne idem, pogotovo ne tamo. Ali potpisi, o ne, ti glupi potpisi. I tako klipsamo nas dvoje u crkvu. Da u crkvu, i meni je zvučalo nevjerojatno. Kad sam zakoračila unutra primjetila sam kako je malena, uredna, skladno uređena, čak mi se i dopala. Sjela sam u zadnju klupu, da mogu drijemati i što prije izletjeti van.
Sada, kada pišem ovo i razmišljam o tome ne mogu vam točno reći u kojem sam trenutku  počela mjenjati svoje mišljenje. Samo znam da su mi u početku nedjelje dolazile jako brzo, kao da ih je tri u tjednu, jer ih nisam željela. A kasnije, kasnije sam ih jedva čekala i sporo su dolazile. Jednostavno sam shvatila da ta Misa, koju sam toliko izbjegavala da toliko okrijepljuje i hrani moju dušu koja je bivala sve gladnija. Nedjelja mi više nije bila dovoljna, sad su tu i utorci, zornice, duhovne obnove, hodočašća….. Veliku zaslugu u tome imaju pateri iz moje župe, koje je sam dragi Bog poslao. Tako divne i drage ljude, nije teško prihvatiti i zavoljeti. Na koncu je sin kao i ja, odlazio u crkvu s veseljem te su potpisi u knjižici postali samo formalnost. Pričest je prošla, ali naša želja i čežnja za Gospodinom nije. Danas sam ponosna majka predivnog ministranta, koji je spoznao Isusa, našega Spasitelja. Isus je naš Put, Istina i Život!

D.K. | duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment