Plava crta
Utorak, 4.12.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

Danas sam bio u kapelici. Išao sam se susresti s Isusom. Nisam želio ništa izmoliti nego biti s Isusom u Njegovoj prisutnosti. Prije toga, u jutarnjoj molitvi radio sam kao što inače radim. Moja molitva sastoji se od tri koraka: sabiranje, osluškivanje i moljenje.

Prvi korak, sabiranje, je najvažniji. U njemu si postavljam pitanje: tko sam ja? Tada si odgovaram: ja sam moje tijelo, ruke, noge, glava,… Moja psiha, to sam ja. Još uvijek ne raspoznajem dobro što je sve psiha, ali znam da ju imam, i da sam to također ja. I ono najvažnije: ja sam i moja duša, ono nematerijalno tijelo. Moje osnovno tkivo je vjera, ne samo u Isusa i u Boga, nego vjera u svemu što radim. Npr. kada idem nekud biciklom ja vjerujem da znam voziti bicikl, i zato sjedam na njega. Kada bih sumnjao u to da znam voziti, ne bih išao biciklom nego pješke, jer vjerujem da ne znam voziti. Ostavio bih bicikl, i pošao pješke. Dakle, kao što su mišići satkani od mišićnog tkiva, tako je moje duhovno tijelo satkano od vjere. Da bi išta radili u životu, potrebna nam je vjera. Također si u ovom koraku posvjestim svoje osnovne duhovne organe, a to su: savjest, slobodna volja, kreativnost i dostojanstvo. Ja sam također voljeno Božje dijete i kada to znam, moje je dostojanstvo potpuno. Ja sam i moja domovina, moja obitelj, moji prijatelji. Ne znam to objasniti. Moje dužnosti, i to sam ja. Moj život ima smisao, a to je sebedarje, to su moji bližnji i moj Bog. I ima nešto sveto u meni, a to je Duh Sveti. Onaj dah koji je Bog udahnuo Adamu i Evi u početku, Ruah. Taj dah mene čini živim, i živi u meni.

Drugi korak je osluškivanje. Tek nakon što sam se sabrao, mogu čuti što mi Bog govori. Tu se pitam pitanje: kamo ja idem? Što ja želim biti? Tada mi Duh Sveti odgovara konkretno za dan u kojem se nalazim, kroz moju čežnju da budem rajski čovjek, vrhunski student, vrhunski prijatelj, vrhunski darivatelj sebe, vrhunski nasljedovatelj Krista, vrhunski brat, sin, itd. U svemu što radim želim biti vrhunski. Tada se u meni javlja poniznost, jer vidim da sam još daleko od tih vrhunskih ciljeva koje ću postići tek u raju, ali samim time što vjerujem da mogu biti vrhunski, ja zaista postajem vrhunski, rajski.

I treće je jednostavno da molim ono što mi treba kako bih postigao ove ciljeve koje želim. Ako želim biti vrhunski student, tada molim za marljivost, ako želim nasljedovati Krista, molim za mudrost i razumijevanje Njegove Riječi, ako želim biti vrhunski prijatelj molim za ljubav prema prijateljima, itd.

I tada se čitavo moje biće uz Božju pomoć i podršku kreće k tim ciljevima na koje me Duh Sveti uputio i koje me ispunjavaju kao čovjeka. Ustajem, zahvalim Bogu i počnem raditi ono što sam već isplanirao raditi u danu.

D.P.

Utorak, 4.12.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
24
sij
2020

„Tko sam ne gori ljubavlju, ne može ljubavlju zapaliti drugoga”

Hladna studena večer podsjeća nas na zimsku idilu uz večernji ugođaj u dnevnoj sobi. Da…

Plava crta
23
sij
2020

Svjedočanstvo o Božjoj brizi

Hvaljen Isus! Moje ime je Kristina, imam 25 godina i odrasla sam u jednom malom…

Plava crta
20
sij
2020

Zaslužuješ bolji dio

Nema onoga tko voli nešto što je nekvalitetno, loše ili možda neprimjereno. Čovjek je biće…

Plava crta
24
kol
2019

Slobodni u zahvalnosti

Često se, u životu vjernika, dogodi da se srce naveže na različite molbe i prošnje,…

Plava crta

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.