30.5.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 91, 1-2. 14-16
Ti što prebivaš pod zaštitom Višnjega,
što počivaš u sjeni Svemogućega,
reci Gospodinu: »Zaklone moj! Utvrdo moja!
Bože moj u koga se uzdam!«
»Izbavit ću ga jer me ljubi,
zakrilit ga jer poznaje ime moje.
Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti,
s njim ću biti u nevolji.«
»Spasit ću ga i proslaviti,
nasitit ću ga danima mnogim,
pokazat mu spasenje svoje.«

EVANĐELJE; Mk 12,1-12
I uze im zboriti u prispodobama: Čovjek vinograd posadi, ogradom ogradi, iskopa tijesak i kulu podiže pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. I u svoje vrijeme posla vinogradarima slugu da od njih uzme dio uroda vinogradarskoga. A oni ga pograbiše, istukoše i otposlaše praznih ruku. I opet posla k njima drugog slugu: i njemu razbiše glavu i izružiše ga. Trećega također posla: njega ubiše. Tako i mnoge druge: jedne istukoše, druge pobiše.” “Još jednoga imaše, sina ljubljenoga. Njega naposljetku posla k njima misleći: ‘Poštovat će sina moga.’Ali ti vinogradari među sobom rekoše: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i baština će biti naša.’ I pograbe ga, ubiju i izbace iz vinograda.” “Što li će učiniti gospodar vinograda? Doći će i pobiti te vinogradare i dati vinograd drugima.Niste li čitali ovo Pismo: Kamen što ga odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim!” I tražili su da ga uhvate, ali se pobojaše mnoštva.

Meditacija
Vinograd je biblijski simbol za Božje vlasništvo, koje je predao u ruke ljudima kako bi sretni i sigurni živjeli u zajedništvu s njime. U Novome Zavjetu vinograd je slika Božjega kraljevstva. U ovoj prispodobi najamnici se, zbog pohlepe, nastoje domoći vinograda i uzeti ga njegovome gospodaru, pri čemu ubijaju svakoga tko im stoji na putu. Ne ustručavaju se ni pred gospodarovim sinom (jasna iluzija na Isusa)…
Bog je vlasnik našega planeta zemlje, mi smo kao najamnici odgovorni za dobro planeta i njegovih žitelja. Nažalost, najamnici ove zemlje, bilo to na području gospodarstva, politike, odgoja ili u Crkvi, prečesto su pogazili božanska prava. Izrabljivali su vinograd i svojim su interesima podvrgavali one kojima je vinograd također dan u najam. Čak su i ratove vodili jedni protiv drugih. Ako na taj način promatramo stvari, što bi onda značilo odgovorno djelovati? Koje bi mogle biti posljedice zloporaba? Što “ubijamo” da bismo stekli vlastitu korist? Ostavljamo li Isusa samoga i odlazimo – ili ostajemo s njime i pomažemo mu, brinući da na ovome svijetu vladaju pravda i dobro.
(izvor: http://www.benedictus.info)

Molitva
Bože neba i zemlje, ti si nas pozvao u život i povjerio nam svoje stvorenje, kako bismo u povezanosti s tobom bili svjesni svoje odgovornosti za zemlju. Daj da se jedni za druge zauzimamo kako braća i sestre, umjesto da se nastojimo okoristiti jedni na račun drugih.

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment