11. 7.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 34, 2-11
Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek se Gospodinom duša moja hvali,
nek čuju ponizni i nek se raduju!

Veličajte sa mnom Gospodina,
uzvisujmo ime njegovo zajedno!
Tražio sam Gospodina i on me usliša,
izbavi me od straha svakoga.

U njega gledajte i razveselite se
da se ne postide lica vaša.
Eto, jadnik vapi i Gospodin ga čuje,
izbavlja ga iz svih tjeskoba.

Anđeo Gospodnji tabor podiže
oko njegovih štovalaca da ih spasi.
Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin:
blago čovjeku koji se njemu utječe!

Bojte se Gospodina, vi sveti njegovi:
ne trpe oskudice koji ga se boje.
Osiromašiše mogućnici i gladuju,
a koji traže Gospodina, ne trpe oskudice.

TIŠINA
Uđi u tišinu svoga srca. Predaj sve misli Gospodinu i u miru pročitaj evanđelje.

EVANĐELJE; Mt 19, 27-29
U ono vrijeme: Petar upita: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?« Reče im Isus: »Zaista, kažem vam, vi koji pođoste za mnom, o preporodu, kad Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave, i vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena Izraelovih. I tko god ostavi kuće, ili braću ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.«

MEDITACIJA
Tko je budan u vjeti, taj ima mnoštvo pitanja. Isusa su često zasipali pitanjima. Ovdje ga pita Petar, i to kao predstavnik apostola: “Mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?” Više no što su ikada napustili i izgubili – veliki plus, život vječni. To im Isus obećava. No da bi se stiglo do točke na kojoj Petar postavlja to pitanje, potrebno je prijeći dugačak put, potrebno je mnogo muke, borbe, snage. Traži se čitavo srce, s pola srca se ne stiže daleko. Tko želi nasljedovati Krista, mora imati odvažnosti istupiti iz mase, napustiti svoje lažne sigurnosti. Isus ne zahtijeva od nas da sve napustimo zato što bi nas želio obeshrabriti, nego da bi u nama probudio “sveto zaprepaštenje”, kako bi naša odluka bila ozbiljna. Jer Kristovo spasenje jedino može našemu životu priskrbiti sigurnost. Čovjek koji je znao kako ništa nije izgubljeno što se čini izgubljenim poradi Isusa, bio je sv. Benedikt. Za njega je nasljedovanje Krista bila ozbiljna stvar. On je također dao život zajednici nasljedovatelja.
(Izvor: http://www.benedictus.info/)

Molitva
Bože Našega vremena, toliko toga obuzima našu glavu, naše srce i naše tijelo. U svemu tome možemo se čak i izgubiti. Pomozi da u nama ima prostora za napuštanje i gubitak, kako bismo bili slobodni i ponosni.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno