12. 9. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 145, 1-2.8-11
Slavit ću te, o Bože, kralju moj,
ime ću tvoje blagoslivljat uvijek i dovijeka.
Svaki ću dan tebe slaviti,
ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka.

Milostiv je i milosrdan Gospodin,
spor na srdžbu, bogat dobrotom.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.

Nek te slave, Gospodine, sva djela tvoja,
i tvoji sveti nek te blagoslivlju!
Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva,
neka o sili tvojoj govore.

EVANĐELJE; Lk 6,12-19
Onih dana iziđe na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima: Šimuna, koga prozva Petrom, i Andriju, brata njegova, i Jakova, i Ivana, i Filipa, i Bartolomeja, i Mateja, i Tomu, i Jakova Alfejeva, i Šimuna zvanoga Revnitelj, i Judu Jakovljeva, i Judu Iškariotskoga, koji posta izdajica. Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I ozdravljali su oni koje su mučili nečisti dusi. Sve je to mnoštvo tražilo da ga se dotakne jer je snaga izlazila iz njega i sve ozdravljala.

MEDITACIJA
Gospodine, one si noći prije izbora svojih apostola molio, a kad se razdanilo, između mnogih učenika izabrao si dvanaestoricu i svakog od njih pozvao imenom. Svaki od njih je bio drugačiji, svaki od njih imao svoje navike, svoje probleme, pitanja, a možda i odgovore koji se znatno razlikuju od tvojih. Svaki je od njih imao svoje planove, čežnje i nastojanja. Svaki od njih predstavlja blagodat raznolikosti i bogatstva ovoga ljubavlju stvorenog svijeta. Svaki od njih raspolaže slobodom, koja je ponekad dramatično sudbonosna za svakoga od nas.
One si noći molio za svakoga od njih. Tvoja duboka povezanost s Ocem dala ti je snagu birati i one slabe, one koji po ljudskim sudovima nisu vrijedni tvoga izabranja. Tvoja ljubav prema Ocu dala ti je snagu izabirati i one koji su tražeći slobodu postali robovima vlastitog ega. Toliko si nježan i nenametljiv u svojoj ljubavi, Gospodine. Tiho kucaš na vrata srca i ustrajno čekaš da se otvore. Toliko si ustrajan u ljubavi i ne želiš da se izgubi itko od onih koje ti je Otac predao.
Možda smo bili poput Petra i tjerali te od sebe, jer samo smo grješni ljudi. Možda smo te poput njega zatajivali radi kukavičkih strahova i ljudskih sebičnih interesa; možda smo bili Jude koji su te izdali u ljudima pored nas pogazivši mnoga obećanja. Možda smo kao sinovi groma spustili mnoge osude na ‘nesavršene’ oko sebe. Ipak, tješi nas činjenica da si u ono vrijeme molio i za nas, mnogo prije nego li se dogodio naš osobni stvarni susret s Tobom. Ti si tada molio za nas. Ti si nas već tada preporučivao Ocu.
Molimo te da svjesni tvoga izabranja biramo tvoj put. Molimo te, da i danas snagom tvoje molitve postanemo djelotvorni u služenju, istiniti u svjedočenju, gorljivi u ljubavi i blagoslov svima koji ga od tebe očekuju.
(preuzeto sa www.milosrdnice-zagreb.hr)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno