22.11.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 17, 1.5-6.8.15
Počuj, Gospodine pravedni,
i vapaj mi poslušaj,
usliši molitvu iz usta iskrenih!

Korak mi čvrsto prionu za tvoje staze,
ne zasta mi noga na putima tvojim.
Zazivam te, Bože, ti ćeš me uslišiti:
prikloni mi uho i čuj riječi moje.

Čuvaj me ko zjenicu oka,
sakrij me u sjenu krila svojih,
a ja ću u pravdi gledati lice tvoje,
i kad se probudim,
naužiti se pojave tvoje.

Evanđelje: Lk 19,11-28
Kako su oni to slušali, dometnu on prispodobu – zato što bijaše nadomak Jeruzalemu i oni mislili da će se umah pojaviti kraljevstvo Božje. Reče dakle: “Neki je ugledan čovjek imao otputovati u daleku zemlju da primi svoje kraljevstvo pa da se vrati. Dozva svojih deset slugu, dade im deset mna i reče: `Trgujte dok ne dođem.` A njegovi ga građani mrzili te poslaše za njim poslanstvo s porukom: `Nećemo da se ovaj zakralji nad nama.`” “Kad je on primio kraljevstvo i vratio se, naredi da mu dozovu one sluge kojima je predao novac da sazna što su zaradili.” “Pristupi prvi i reče: `Gospodaru, tvoja mna donije deset mna.` Reče mu: `Valjaš, slugo dobri! U najmanjem si bio vjeran, vladaj nad deset gradova!` Dođe i drugi govoreći: `Mna je tvoja, gospodaru, donijela pet mna.` I tomu reče: `I ti budi nad pet gradova!`” “Treći, opet dođe govoreći: `Gospodaru, evo ti tvoje mne. Držao sam je pohranjenu u rupcu. Bojao sam te se jer si čovjek strog: uzimaš što nisi pohranio, žanješ što nisi posijao.`” “Kaže mu: `Iz tvojih te usta sudim, zli slugo! Znao si da sam čovjek strog, da uzimam što nisam pohranio i žanjem što nisam posijao? Zašto onda nisi uložio moj novac u novčarnicu? Ja bih ga po povratku podigao s dobitkom.` Nato reče nazočnima: `Uzmite od njega mnu i dajte onomu koji ih ima deset.` Rekoše mu: `Gospodaru, ta već ima deset mna!` Kažem vam: svakomu koji ima još će se dati, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A moje neprijatelje – one koji me ne htjedoše za kralja – dovedite ovamo i smaknite ih pred mojim očima!`” Rekavši to, nastavi put uzlazeći u Jeruzalem.

Tišina
Ostani kratko u tišini svog srca. Osluškuj tišinu i Božju riječ koja ti je danas upućena!

Meditacija
Isuse, blizu si Jeruzalema gdje ćeš biti mučen i ubijen. Putujem s tobom iako se bojim. Molim te da budeš uz mene kada je moj put težak i vodi prema križu.
Bog mi daje dnevne zadatke – neke teže, a neke lakše. Svakoga jutra molim da mogu raditi velikodušna srca, a svaku večer da pred njega donesem plodove svoga rada, te primim Božji blagoslov.
(Preuzeto sa: http://www.prostorduha.hr/)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno