26.02.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 62, 2-3.6-9ab

Samo je u Bogu mir, dušo moja,

samo je u njemu spasenje.

Samo on je moja hrid i spasenje,

utvrda moja: neću se pokolebati.

 

Samo je u Bogu mir, dušo moja,

samo je u njemu nada moja.

Samo on je moja hrid i spasenje,

utvrda moja: neću se pokolebati.

 

U Boga je spasenje moje i slava;

Bog mi je hridina silna, utočište.

U nj se, narode, uzdaj u svako doba;

pred njim srca izlijevajte!

 

EVANĐELJE; Mt 6, 24-34

“Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.” “Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?” “Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?” “Nemojte dakle zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.«

 

MEDITACIJA

Tražimo najprije kraljevstvo Božje; tražimo volju Božju; otkrivajmo njegovu ljubav sebi i drugima; služimo dobru u ovom svijetu; ugradimo se u temelje kraljevstva Božjega. Isus nam jamči da će nam se sve ostalo nadodati. Možda je temeljni izvor naše zabrinutosti i straha upravo u tome: mi najprije tražimo sve ostalo, a za kraljevstvo Božje ne brinemo. Gradimo krovove i postavljamo crijepove na kuću kojoj nismo učvrstili temelje. Zaboravljamo na svoju malenost, svoju slabost koju dijelimo s pticama i cvijećem u polju. Na osobit način ne smijemo  zaboraviti na Boga, njegovu prisutnost, njegovu svemoć, njegovu očinsku ljubav, na činjenicu da je on stvorio i uredio ovaj svijet i da on zna što nam je potrebno i prema tome i djeluje. Isusovo je pravilo i poruka da upoznamo Boga i da mu zahvaljujemo. Isus nas ipak ne poziva na nebrigu, nego na vjeru u providnost Božju.

(fra Zvjezdan Linić; U početku bijaše riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2007.)

 

MOLITVA

Isuse, daj mi hrabrosti da uzmognem tražiti najprije tvoje kraljevstvo i da vjerujem da će mi sve drugo biti nadodano, ne dopusti da se izgubim u traženju svega ostalog, a da zaboravim na tvoje kraljevstvo………….

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment