6.12.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 23, 1- 6
Gospod je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.

Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Gospodnjem ću Domu prebivati
kroz dane mnoge.

TIŠINA
Uplovi u riječi Svetog pisma…..neka te ohrabre i ojačaju…

EVANĐELJE; Mt 15, 29-37
Otišavši odande, dođe Isus do Galilejskog mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova. A Isus dozva svoje učenike pa im reče: “Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.” Kažu mu učenici: “Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?” A Isus im reče: “Koliko kruhova imate?” Oni će: “Sedam, i malo riba.” Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košara.

MEDITACIJA
U Evanđelju čitamo kako je Isus uzašao na goru i ondje sjeo primajući ‘mnoštvo svijeta koji položen do njegovih nogu biva ozdravljen’. Gora je mjesto posebnog susreta s Gospodinom. To nam je poznato još od Abrahamova žrtvovanja Izaka. Mojsije prima Božju objavu na gori. Isus se često povlači u goru na molitvu, a na gori se događa i njegovo preobraženje. Ne možemo ne zaključiti da gora zauzima posebno mjesto u Božjoj komunikaciji s čovjekom.
Promatrajući goru možemo i razmišljati dalje kakva je to Božja komunikacija s čovjekom. Za uspon na goru potrebno je uložiti vrijeme i napor. Gora je često puna opasnosti: divlje zvijeri, nedostatak vode, mogućnost pada i smrti. Uspon na goru vodi čovjeka u nesigurnost, neizvjesnost. Traži izlazak iz sigurnosti doma i hod u nepoznato jer gora je uvijek izvan grada, izvan vreve.

Ali, gora je povlašteno mjesto susreta s Gospodinom. Na ‘ovoj gori’ pripravljena je gozba, na ‘ovoj gori’ sjedi Isus i u podnožju njegovih nogu pronalazimo ozdravljenje.
I naš hod kroz Došašće često je poput uspona na goru: izazovan i pun iznenađenja. Ali mi bez gore ne možemo, ne možemo bez susreta s Gospodinom. Po našim su selima i gradovima razbacane gore, a u ovo vrijeme posebno nam je izazovan uspon prema tim gorama gdje se u ranim jutarnjim satima okuplja Crkva da slavi sv. misu. Krenimo i mi još za mraka ususret Gospodinu koja nas ozdravlja i poziva na gozbu svoje ljubavi.
(izvor: http://studenti.dominikanci.hr)

MOLITVA
Dragi Oče nebeski, daj mi danas svagdašnji kruh da ne izgladnim. Nauči me zahvaljivati jer sve veliko i lijepo dolazi od Tebe, a ja često zaboravljam za toliku Tvoju dobrotu.
Hvala, Gospodine, za sve!

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno