16.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 89, 20-22.27-28
Nekoć si u viđenju govorio pobožnima svojim:
»Junaku stavih krunu na glavu,
izabranika iz naroda izdigoh.«
»Nađoh Davida, slugu svoga,
svetim ga svojim uljem pomazah,
da ruka moja svagda ostane s njime
i moja mišica da ga krijepi.«
»On će me zvati: ‘Oče moj!
Bože moj i hridi spasa mojega.’
A ja ću ga prvorođencem učiniti,
najvišim među kraljevima svijeta.«

EVANĐELJE; Mk 2, 23-28
Jedne je subote prolazio kroz usjeve. Njegovi učenici počeše putem trgati klasje. A farizeji mu rekoše:”Gle! Zašto čine što subotom nije dopušteno?” Isus im odgovori: “Zar nikad niste čitali što učini David kad ogladnje te se nađe u potrebi on i njegovi pratioci? Kako za velikog svećenika Ebjatara uđe u Dom Božji i pojede prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko osim svećenika; a on dade i svojim pratiocima?” I govoraše im: “Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.

TIŠINA
Ostani kratko u tišini svog srca, pročitaj Evanđelje još jednom polako. Osluškuj tišinu i Božju riječ koja ti je danas upućena.

MEDITACIJA
Ponovno Isus radi po svom. Gotovo kao da sablažnjava druge, a u nekoj drugoj prispodobi govori nam da nam je bolje baciti se u rijeku s mlinskim kamenom o vratu nego sablazniti ljude oko sebe. I pitamo se što sad? No, Isusovi učenici, kao i nekad kralj David, postali su gladni. I Isus dopušta da trgaju klasje subotom iako to u židovskom običaju nije bilo dopušteno. No, Isus to čini iz nutarnje slobode. Ne održava zakon iz nužde, nego mu je prvenstveno načelo, pravilo i zakon ljubav i ponekad treba ići mimo pisanih zakona. Ima li smisla održavati sva pravila, postove, raznorazne pobožnosti, a ostati hladan na potrebe svoga bližnjega!? Upravo to Isus čini, prvo ispunjava potrebe svojih bližnjih! A što je meni na prvom mjestu, propuštam li nekad prilike za činjenje dobra samo zato što sam morao/la izbrbljati neku molitvu? Koji su mi prioriteti, zakon ili ljubav?

ZAMOLBE
Gospodine, molim te da mi daš sluha za potrebe mojih bližnjih.
Gospodine, molim te daj mi slobodu duha, da ne robujem pravilima, rasporedu sati, vremenu, nego da znam nekad napraviti iznimku, da mi prioritet uvijek bude ljubav.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU
ISUSE BLAGA I PONIZNA SRCA
UČINI SRCE MOJE PO SRCU SVOME!

Preporučeno