19.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 57, 2-4.6.11
Smiluj mi se, Bože, o smiluj se meni
jer mi se duša utječe tebi!
U sjeni tvojih krila zaklanjam se
dok pogibao ne mine.
Vapijam Bogu višnjemu,
Bogu koji mi čini dobro.

Nek pošalje s nebesa i spasi me,
nek postidi one što me progone:
neka Bog pošalje dobrotu svoju i vjernost!

Uzvisi se, Bože, nad nebesa,
slava tvoja nek je nad svom zemljom!
Jer do neba je dobrota tvoja,
do oblaka vjernost tvoja.

EVANĐELJE; Mk 3, 13-19
Uziđe na goru i pozove koje sam htjede. I dođoše k njemu. I ustanovi dvanaestoricu da budu s njime i da ih šalje propovijedati s vlašću da izgone đavle. Ustanovi dakle dvanaestoricu: Šimuna, kojemu nadjenu ime Petar, i Jakova Zebedejeva i Ivana, brata Jakovljeva, kojima nadjenu ime Boanerges, to jest Sinovi groma, i Andriju i Filipa i Bartolomeja i Mateja i Tomu i Jakova Alfejeva i Tadeja i Šimuna Kananajca i Judu Iškariotskoga, koji ga izda.

TIŠINA
U šutnji osluškujem tišinu, a zatim ponovno čitam Evanđelje i slušam te Riječi. U tišini, znam, Bog mi govori.

MEDITACIJA
„…i pozove koje sam htjede“ U popisu imena i ljudi koje je pozvao vidimo simboliku zvao je sve, kakvi god oni bili, baš takve kakve jesu. Postavlja se pitanje zašto je onda zvao Judu Iškariotskoga kad je znao što će mu napraviti. Takav je naš Bog, zove nas svakodnevno, želi nas kraj sebe, zove sve jednako. Nitko mu nije manje ili više drag. Zvao je i Judu Iškariotskoga, ali Juda je imao mogućnost biranja, jer Bog kad zove daje prvenstveno slobodu. Budi li u tebi sreću i radost ta spoznaja da si slobodan. Biti slobodan baš takav kakav jesi, ali imati opciju; odazvati se ili ne!

ZAMOLBE
Gospodine, daj da mogu svakog dana s Marijom tvojom i mojom Majkom reći: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.

Gospodine, ti si na svome smrtnom času molio Oca da te oslobodi od muke, ali On te je trebao i zvao. Daj da i ja mogu reći svakog dana: Ne moja, nego Tvoja volja neka bude.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno