8.02.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 106,3-4.35-37.40
Blaženi što drže naredbe Gospodnje
i čine pravo u svako doba!
Sjeti me se, Gospodine, po dobroti prema svome puku,
pohodi me spasenjem svojim!

S poganima miješahu se oni,
naučiše djela njina.
Štovahu likove njihove
koji im postaše zamka.

Žrtvovahu sinove svoje
i svoje kćeri zlodusima.
Na svoj narod Gospodin srdžbom planu,
zgadi mu se njegova baština.

TIŠINA
…..čitaj, polako, pažljivo i više puta ako treba….. čuj što ti Bog govori danas…..

EVANĐELJE; Mk 7, 24-30
Odande otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga. Ona dođe i pade mu pred noge. A žena bijaše Grkinja, Sirofeničanka rodom. I moljaše ga da joj iz kćeri istjera zloduha. A on joj govoraše: ”Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.” A ona će mu: ”Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih.” Reče joj: ” Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh.” I ode kući te nađe dijete gdje leži na ostelji, a zloduh je bio izišao.

MEDITACIJA
Isus dolazi u kuću strankinji i poganki koju muči muka njene kćeri. Kad god se osjećamo strano i pogano, i kad god suosjećamo s patnjom drugog – i k nama dolazi.
Kćer ove Sirofeničanke je zahvaćena zlom. Zlo nije tek slučajni, nespretni splet okolnosti. Zlo je Sotona. “Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.” (Ef 6, 12) U susretu sa zlom nemoćni smo bez Božje pomoći.
Molitva ove žene je uslišana, jer svjesna je da nema pravo na uslišanje. Ne spada u krug izabranih: Grkinja je, Sirofeničanka – ni vjerske tradicije, ni narodnosti židovske. Od onih je koje su Židovi nazivali “psima”. Isus joj spominje to njihovo uvjerenje: Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima. I na taj način stavlja na kušnju njenu vjeru.
Ona nema što dodati, nema se potrebe niti buniti protiv te diskriminacije, zna da ne može biti drugo nego je: strankinja, poganka, nedostojna. Svjesna da joj milost može biti samo darovana: Ali i psi i ispod stola jedu od mrvica dječjih. Pristaje biti tretirana kao psi – a ne kao dijete; biti ispod stola – a ne za stolom; hraniti se mrvicama – a ne trpezom.
Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh. Kakve, dakle, riječi? Ponizne, svjesne svoje mizernosti i nedostojnosti, pune vjere u milosrđe Božje. Takav njen stav oslobađa snagu Božju. Zla se oslobađamo Kruhom Božjim, primajući ga duboko svjesni svoje nedostojnosti.
p. Luka Rađa

ZAMOLBE
– ponekad vidim Isuse, da nedostaje odvažnosti u mojim koracima….unesi radost i povjerenje koji svladavaju sve zapreke….- Gospodine, srce je naše daleko od tebe, zaboravljamo na život koji si nam dao, zaboravljamo na ljubav kojom si nas htio, zaboravljamo na ljubav kojom nas uzdržavaš. Obnovi naše srce i ne daj da te zaboravimo!

Preporučeno