Ljubav žene i muškarca – predokus neba

by admin

Kolikogod znala o ljubavi i ma koliko kušala ljubav, uvijek trebam još. I razmišljam o vrijednosti, pokušavam spoznati zakonitosti pod kojima se ljubav razvija, a kada kopni. Shvatih da je ljubav muškarca i žene ostvariva, dohvatljiva i utjelovljiva ukoliko ima vezu s Izvorom, ako je ucijepljena na Ljubav.

Otkrih umalo poražavajuću činjenicu da nijedan muškarac nikada neće moći dokraja usrećiti ženu (niti ona njega). To može samo Bog. Stoga je mudar muškarac Božji čovjek, koji svakodnevno surađuje s Bogom, pita Njega, savjetuje se i iz dana u dan sve više prijanja uz svoju ženu, osluškuje što joj treba, štiti ju, zna što je za nju dobro i bori se za to, poštuje ju. Odriče se svoje volje, a traži Božju volju za nju i za sebe. I onda bude obilno, obilno nagrađen. Kada se žena osjeća zaštićeno i voljeno, može se dati, potpuno, bez pridržaja, bez računice, i sama zapljusnuta neobičnim sjajem takvog zajedništva.

Nešto se čarobno događa u bračnom zajedništvu muškarca i žene. Oni se preoblikuju, rastu, mijenjaju se i odjednom mogu činiti stvari koje sami po sebi nikada ne bi mogli. Postaju tvrđava, sigurna i lijepa, neosvojiva-ako su u Ljubav zagledani, ako Boga traže svim srcem.

Umjetnost je sačuvati ženu. Za nebo, pa onda za sebe. Mudar čovjek ne prepušta se lažnoj sigurnosti (da je osvojio ženu). On je ponizan, zna da mu je žena darovana, da mu bude pomoć i pratnja. Svjestan je da su upućeni jedno na drugo da se ostvare u životu i pronađu smisao i radost. Mudar (Božji) muškarac ima stav. Važna mu je čista savjest. Brine se kako ugoditi Bogu, ne ljudima (ženi). Traži ono što je gore, što ga uzdiže iznad svijeta, što mu pomaže dovesti kraljevstvo Božje ondje gdje je on.

Tada će mu žena, osjetljiva za Stvarnost, uzvratiti. Takvom dobrotom i ljepotom da će ostati zadivljen, preplavljen ushitom, svjestan da tu milost ničim nije zaslužio niti planirao. Bit će to čisti dar-što ljubav upravo jest. Jer Bog se ne da nadmašiti u velikodušnosti, ljubavi i dobroti. „Tko ljubi ženu, sebe ljubi. Ta nitko nikada ne mrzi svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Krist Crkvu. Doista, mi smo udovi njegova tijela! Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu. Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svoga muža.“ (Ef 5, 28-33)

Marcela

Preporučeno

Leave a Comment