16.9.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 17,1.6-8b.15

Počuj, Gospodine pravedni,

i vapaj mi poslušaj,

usliši molitvu iz usta iskrenih!

 

Zazivam te, Bože, ti ćeš me uslišit:

prikloni mi uho i čuj riječi moje.

Proslavi na meni dobrotu svoju,

ti koji od dušmana izbavljaš

one što se utječu desnici tvojoj.

 

Sakrij me u sjenu krila svojih,

a ja ću u pravdi gledati lice tvoje,

i kad se probudim,

naužiti se pojave tvoje.

 

Evanđelje: Lk 8, 1-3

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.

 

MEDITACIJA

U Isusovo vrijeme putujući su propovjednici, s kojima bi išli njihovi učenici, bili uobičajena slika. No žene koje su se pridružile Isusu i njegovoj skupini bile su nešto krajnje upadljivo i sablažnjivo. U strogo patrijarhalnom društvenom poretku žene nisu u javnosti imale što tražiti, posebno ne kao “lutalice”. Ovaj mali izvještaj ponovo jasno ukazuje koliko je oslobađajuće Isus djelovao na ljude. Neke od žena koje su išle s njime izliječio je od njihovih bolesti i patnja. Ponovo im je bio poklonjen život i žene su se vezale uz Isusa. Mnoge od njih dolazile su iz imućnih sredina te su svojim bogatstvom podupirale Isusa i učenike. Evanđelja izvještavaju da su upravo žene do same smrti na križu ostale vjerne Isusu, vjernije od samih učenika. Zacijelo su zato žene bile prve kojima se ukazao Uskrsli.

(izvor: http://www.benedictus.info/)

 

Molitva

Bože, ti koji si s nama na putu, uvijek iznova si poticao ljude da ostave za sobom ono što je bilo i da se odvaže poći ususret tvojim obećanjima. Daj nam hrabosti da se odlijepimo od svojih lagodnosti i sigurnosti, kako ne bismo promašili smisao svojega života.

Preporučeno

Leave a Comment