28.10.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 19, 2-5

Nebesa slavu Božju kazuju,

naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih.

Dan danu to objavljuje,

a noć noći glas predaje.

 

Nije to riječ, a ni govor nije,

nije ni glas što se može čuti,

al’ po svoj zemlji razliježe se jeka,

riječi njihove sve do nakraj svijeta.

 

Evanđelje: Lk 6, 12-19

U one dane iziđe Isus na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima: Šimuna, koga prozva Petrom, i Andriju, brata njegova, i Jakova, i Ivana, i Filipa, i Bartolomeja, i Mateja, i Tomu, i Jakova Alfejeva, i Šimuna zvanoga Revnitelj, i Judu Jakovljeva, i Judu Iškariotskoga, koji posta izdajica.

Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I koje su mučili nečisti dusi, ozdravljahu. Sve je to mnoštvo tražilo da ga se dotakne jer je snaga izlazila iz njega i sve ozdravljala.

 

MEDITACIJA

Već su se u Isusovo vrijeme oblikovali različiti oblici nasljedovanja. Najradikalniji put jest onaj kojim su pošla dvanaestorica apostola, čiji broj odražava stvarnost Božjega saveza sa svojim narodom. Oni su zajedno s Isusom uvijek na putu, sve su napustili kao i on, žive bez sigurnosti kao i on te se zajedno s njime pouzdaju u Božju blizinu. Njihov je život neprestano putovanje. Druga vrsta nasljedovatelja jesu brojni Isusovi prijatelji i prijateljice koji, razasuti po čitavome onome kraju, ispovijedaju da su njegovi. Oni podržavaju Isusa i krug njegovih učenika, pružaju im gostoprimstvo, odvajaju za njih od svojih dobara. – Ljudi koji su se susreli sa spasenjem počeli su usmjeravati svoj život prema njegovim uputama. Taj život uključuje vrlo različita područja svakodnevnog iskustva, a sve se to stapa u novo zajedništvo i kroz njega u novi odnos prema Bogu. Tako je već u Isusovo vrijeme udaren temelj vrlo razgranatoj mreži različitih poziva. Ta se mreža nastavljala plesti kroz stoljeća, do dana današnjega. Kako ga ja nasljedujem?

(izvor: http://www.benedictus.info/)

 

Molitva

Bože vremena, život nas neprestano stavlja pred izbor i odluke, u prigodama koje i nismo sami željeli. I Isus je morao birati i odlučivati se. Zato je u tišini i miru molio. Budi uz nas kad se moramo odlučiti za pravednost. To te molimo po Isusu Kristu, koji je u svoju službu pozvao jednostavne ljude, bez moći i utjecaja. Amen.

 

ZDRAVO MARIJO…

Kraljice svete krunice, moli za nas!

 

Preporučeno

Leave a Comment