4.12.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 72, 1-2.7-8.12-13.17

Bože, sud svoj daj kralju

i svoju pravdu sinu kraljevu.

Nek puku tvojem sudi pravedno,

siromasima po pravici!

 

U danima njegovim cvjetat će pravda

i mir velik – sve dok bude mjeseca.

I vladat će od mora do mora,

i od Rijeke do granica svijeta.

 

On će spasiti siromaha koji uzdiše,

nevoljnika koji pomoćnika nema;

smilovat će se ubogu i siromahu

i spasit će život nevoljniku.

 

Bilo ime njegovo blagoslovljeno dovijeka!

Dok je sunca, živjelo mu ime!

Njim se blagoslivljala sva plemena zemlje,

svi narodi nazivali ga blaženim!

 

EVANĐELJE; Mt 3,1-12

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: “Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: “Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca.” “Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.”

 

MEDITACIJA

Obratite se! Što to danas za nas znači? Pripravljamo se za Božić. Što nam je činiti u ovo vrijeme došašća? Obraćenje je osobni odgovor svakog čovjeka iz njegova duhovnog traganja za srećom i smislom. Hoćemo li se zadovoljiti stvarnostima koje prolaze ili ćemo dopustiti Duhu Božjemu da nam promjeni srca?

Današnje Evanđelje nas zove na provjeru našega angažmana. Pozvani smo. Ne valja samo mijenjati srca u intimnosti vlastite savjesti, nego treba mijenjati i svijet, društvo, mentalitet današnjice.

Bog bi htio biti sve u svima.

(fra Zvjezdan Linić; U početku bijaše riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2007.)

 

MOLITVA

Daj nam, Gospodine Isuse, snagu da iskreno pogledamo u vlastitu nutrinu i da iskrena srca primamo Ivanove riječi kao poziv na obraćenje. Neka nas ovaj poziv nađe spremne na djelo obraćenja, tako da božićne dane dočekamo čista srca.

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment