23.12.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 25, 4-5ab.8-10.14

Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,

nauči me svojim stazama!

Istinom me svojom vodi i pouči me,

jer ti si Bog, moj Spasitelj.

 

Gospodin je sama dobrota i pravednost:

grešnike on na put privodi.

On ponizne u pravdi vodi

i uči malene putu svome.

 

Sve su staze Gospodnje ljubav i istina,

za onog koji čuva Savez njegov i propise.

Prisan je Gospodin s onima koji ga se boje

i Savez svoj objavljuje njima.

 

EVANĐELJE; Lk 1,57-66

Elizabeti se međutim navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome. Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: “Nipošto, nego zvat će se Ivan!” Rekoše joj na to: “Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.” Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa “Ivan mu je ime!” Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga. Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: “Što li će biti od ovoga djeteta?” Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime.

 

MEDITACIJA

Crkva stavlja u usta svojim moliteljima na početku dana upravo Hvalospjev Zaharijin i to svakodnevno, to je onda želja da nam nakon relativno nijeme noći i mirnog sna prvo što glasno iziđe iz naših usta bude blagoslivljanje Boga.

Kako bi divno bilo, kako bi lijepi dani bili svima nama kada bismo znali na taj način posvetiti svoj dnevni rad, a osobito svoj dar govora. Time bismo širili oko sebe blagoslov i mir, a izbjeglo bi se toliko zla i prokletstva što se, nažalost, već od najranijih sati širi oko nas.

Treba nam blagoslov. Valja se truditi da zaista prve naše riječi u novom danu budu riječi blagoslova. Tako će nam svima biti ljepše.

(Zvjezdan Linić; Gospodine samo reci riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2008.)

 

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.

Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova.

Amen.

Preporučeno

Leave a Comment