25.12.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 98, 1-6

Pjevajte Gospodinu pjesmu novu,

jer učini djela čudesna.

Pobjedu mu pribavi desnica njegova

i sveta mišica njegova.

 

Gospodin obznani spasenje svoje,

pred poganima pravednost objavi.

Spomenu se dobrote i vjernosti

prema domu Izraelovu.

 

Svi krajevi svijeta vidješe spasenje Boga našega.

Sva zemljo, poklikni Gospodinu,

raduj se, kliči i pjevaj!

 

Zapjevajte Gospodinu uz citru,

uz citru i zvuke glazbala,

uz trublje i zvuke rogova:

kličite Gospodinu kralju!

 

EVANĐELJE; Iv 1,1-18

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. Bi čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on Svjetlo, nego – da posvjedoči za Svjetlo. Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego- od Boga. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu- slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca- pun milosti i istine. Ivan svjedoči za njega. Viče: “To je onaj o kojem rekoh: koji za mnom dolazi, preda mnom je jer bijaše prije mene!” Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu. Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani.

 

MEDITACIJA

Božić je tu. Danas nam se rodio Spasitelj. Ne osjećaš li i ti, da si drugačiji? Da je drugačija zemlja pod tvojim nogama, da ti drugačiji vjetar puše u lice, da se drugačiji svijet otvara tvojim očima, da drugačiji zvuci dopiru do tvojih ušiju, da ti drugačije riječi naviru dok razgovaraš s ljudima? Čudo se događa, jer Božić je i tvoj rođendan.

Božić je naše novo rođenje. Dok gledaš Isusa koji leži na slami, dok pjevušiš božićne melodije, u tebi se budi svijet novih dimenzija. Siromašni u njemu ponovno nalaze pravdu, oproštenje i ljubav.

 

Koliko je takvih Božića već iza nas? Od onih prvih godina, iz kojih nisi ništa ponio osim mirisa jelovih iglica, okusa božićnih kolača u dječjim ustima, ništa osim odsjaja svijeća, šarenih kuglica i igrački. Koliko je takvih Božića već iza nas??

Kroz njih mi rastemo sve do punine kršćanskog života.

(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

 

ZAMOLBE

Isuse, daj da shvatim da je Božić blagdan ljubavi, a ljubiti znači – ostvariti zajedništvo.

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

 

Preporučeno

Leave a Comment