8.1.2017.

by Duhos

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Ps 29, 1a.2.3ac-4.3b.9b-10
Prinesite Gospodinu, sinovi Božji,
prinesite Gospodinu slavu njegova imena,
poklonite se Gospodinu u svetištu njegovu!

Čuj! Gospodin nad vodama,
Gospodin nad vodama silnim!
Čuj! Gospodin u sili,
Gospodin u veličanstvu!

Čuj! Bog veličanstveni zagrmje,
a u hramu njegovu svi kliknuše: Slava!
Gospodin nad vodama stoluje,
stoluje Gospodin – kralj dovijeka!

EVANĐELJE; Mt 3, 13-17
Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvraćaše: “Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?” Ali mu Isus odgovori: “Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!” Tada mu popusti. Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: »Ovo je Sin moj, ljubljeni! U njemu mi sva milina!«

MEDITACIJA
Isusovu krštenju postaje vidljivo ono što smo slavili u božićnome otajstvu: novi odnos s Bogom koji je započeo po Božjemu utjelovljenju.
Kod svakoga krštenja otvara se nad krštenikom nebo, a Bog mu obećava svoju ljubav te ga proglašava svojim miljenikom. Svako je krštenje ulazak u Božju obitelj. Svako krštenje jest uključenje krštenika u savez ljubavi s Bogom. Svako krštenje polaže u čovjeka klicu dobra.
Otac je Isusa pomazao Duhom i on je postao Krist Isus.
Na njemu će duh Gospodnji počivati, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjega.»
Upravo je Izaija prorekao da će biti pomazan i za što će biti pomazan. Kaže se: «Duh Gospodnji na meni je.» Budući da je Božja Riječ bila čovjek, da je došla iz Jesejeva korijena i bila sin Abrahamov, zato je na njemu počinuo Duh Božji te je bio pomazan kako bi siromasima naviještao evanđelje. A budući da je Riječ bila Bog, tješio je sve koji su bili u žalosti, onima koji su bili u ropstvu grijeha darivao je otpuštenje te ih je otkupljivao iz njihovih okova. Duh Gospodnji sišao je dakle na njega – Duh Onoga koji je po prorocima obećao da će ga pomazati kako bismo mi u izobilju primili pomazanje i bili spašeni.
(Izvor: http://www.benedictus.info)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment