28.02.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 49, 5-8.14.23

»Saberite mi sve pobožnike

koji žrtvom Savez, sa mnom sklopiše!«

Nebesa objavljuju pravednost njegovu:

on je Bog sudac!

 

»Slušaj, narode moj, ja ću govoriti,

o Izraele, svjedočit ću protiv tebe:

ja, Bog — Bog tvoj!

Ne korim te zbog žrtava tvojih —

paljenice su tvoje svagda preda mnom.«

 

»Prinesi Bogu žrtvu zahvalnu,

ispuni Višnjemu zavjete svoje!

Pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu:

i onomu koji hodi stazama pravim —

njemu ću pokazati spasenje svoje.«

 

TIŠINA

U tišini svoga srca i svojih misli, saberi se i pripremi za slušanje Božje Riječi.

 

EVANĐELJE; Mk 10,28-31

Petar mu poče govoriti: “Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.” Reče Isus: “Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni. A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.”

 

MEDITACIJA

Riječi današnjega evanđelja ciljaju direktno u naš ponos i stvarnost koju ne želimo prihvatiti, a riječ je o tomu da je bolje biti posljednji nego prvi. U svijetu u kojemu živimo «biti prvi» imperativ je kojega manje-više svi mi slijedimo, a pitanje je samo koliko smo kadri to i priznati. Oni koji se tomu suprotstavljaju doimaju se «luđacima ovoga svijeta». A upravo o tomu je Isus govorio.

Današnje čitanje kao da se nadovezuje na jučerašnje u kojemu Isus govori: “Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.” Drugim riječima, zaboravi na sebe misleći na druge, a onda dođi i slijedi me …

Koliko si spreman odreći se materijalnoga i svega onoga što te sputava kako bih Boga mogao ljubiti više? Pokušaj si to posvijestiti primjerom kako bi bilo dobro ne kupiti ono za što si namijenio izvjesnu poveću sumu novca (a bez čega bih nesumnjivo mogao!) i to daj recimo brojnoj obitelji koja je u potrebi……Jer upravo u takvim gestama ogleda se snaga zajedništva jedne zajednice u kojoj «jači» pomaže i podiže «slabijega» na noge.
Koliko smo još daleko od toga zajedništva. Koliko smo još daleko od pravoga koračanja za Isusom … Naše je djelovanje prečesto zakopano samo u sferi našega razmišljanja, a daleko od činjenja …

(preuzeto sa www.kriz-zivota.com)

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

 

Preporučeno