10.3.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 130, 1-8

Iz dubine vapijem tebi, Gospodine:

Gospodine, usliši glas moj!

Neka pazi uho tvoje

na glas moga vapaja!

 

Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao,

Gospodine, tko će opstati?

Al’ u tebe je praštanje,

da bismo ti služili.

 

U Gospodina ja se uzdam,

duša se moja u njegovu uzda riječ.

Duša moja čeka Gospodina

više no zoru straža noćna.

 

Više no zoru straža noćna

nek Izrael čeka Gospodina.

Jer je u Gospodina milosrđe

i obilno je u njega otkupljenje;

on će otkupiti Izraela

od svih grijeha njegovih.

 

Evanđelje: Mt 5, 20-26

“Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.” “Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne `Glupane!`, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu.” “Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.” “Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.”

 

Meditacija

Mnogi od nas snebivaju se ili tek odmahuju rukom na ove Isusove riječi. Čini nam se samo po sebi razumljivo da ih je potpuno nemoguće ostvariti u svakodnevnom životu, dijelom i zato što Isus zalazi upravo u tu sferu našega života. Pa možda smo baš jutros, idući na posao, ili, još gore, idući na sv. misu, rekli nekom u prometu– koji glupan (glupača), ili se nasladili pogledom na nečiji dio tijela.

Svatko tko se ikad borio protiv napasti sebičnosti, požude i uopće zla u sebi morao je primijetiti kako je ono jako, uporno i čini nam se kako nas nadilazi. Malo je onih koji su došli do vrlo jednostavne istine o zlu. Ono je zapravo jako malo i neprimjetno, jednom riječju, lako pobjedivo!

Ukoliko želimo pobijediti napasti sebičnosti i požuda u sebi, potrebno je bdjeti nad svojim srcem i umom dok je napast tek molilac u nama.

Isusov program života, jedini donosi nutarnji mir i puninu života. Tim putem ne možemo sami, ali on kao i uvijek čeka našu riječ i vjeru – da, Isuse, iako mi se čini ludo i nemoguće, opet ti vjerujem da samo tako mogu biti uistinu čovjek i uistinu tvoj.

(izvor: p. Antun Volenik)

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno