31.3.2017.

by Duhos

 U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 34, 17-21.23

Lice se Gospodnje okreće protiv zločinaca

da im spomen zatre na zemlji.

Pravednici zazivaju, i Gospodin ih čuje,

izbavlja ih iz svih tjeskoba.

 

Blizu je Gospodin onima koji su skršena srca,

a klonule duše spašava.

Mnoge nevolje ima pravednik,

ali ga Gospodin iz svih izbavlja.

 

On čuva sve kosti njegove:

ni jedna mu se neće slomiti.

Gospodin izbavlja duše slugu svojih,

i neće platiti tko god se njemu utječe.

 

EVANĐELJE; Iv 7,1-2,10,25-30

Nakon toga Isus je obilazio po Galileji; nije htio u Judeju jer su Židovi tražili da ga ubiju. Bijaše blizu židovski Blagdan sjenica.
Ali pošto njegova braća uziđoše na blagdan, uziđe i on, ne javno, nego potajno.

Rekoše tada neki Jeruzalemci: “Nije li to onaj koga traže da ga ubiju? A evo, posve otvoreno govori i ništa mu ne kažu. Da nisu možda i glavari doista upoznali da je on Krist? Ali za njega znamo odakle je, a kad Krist dođe, nitko neće znati odakle je!” Nato Isus, koji je učio u Hramu, povika: “Da! Poznajete me i znate odakle sam! A ipak ja nisam došao sam od sebe: postoji jedan istiniti koji me posla. Njega vi ne znate. Ja ga znadem jer sam od njega i on me poslao.” Židovi su otad vrebali da ga uhvate. Ipak nitko ne stavi na nj ruke jer još nije bio došao njegov čas.

 

MEDITACIJA

Je li vjera stvar dara, koji netko ima ili nema, kao što čovjek može biti glazbeno nadaren ili nenadaren? Tako je na to, u svakom slučaju, gledao sociolog Max Weber, koji je za sebe govorio da je “religiozno nemuzikalan”. No za Isusa nedostatak dara religioznosti nije nepromjenjiva sudbina. On vrlo dobro poznaje Boga, dakle može se reći da je u najvećem mogućem stupnju religiozno muzikalan, da ima “apsolutni sluh” za Boga. On vidi mogućnost da se ljudi nauče takvoj religioznosti. Kad im kaže: “Poznajete me i znate odakle sam!”, on je svjestan da zapravo ne znaju tko stoji pred njima. Oni u njemu vide vjerskog učitelja, otac mu se zove Josip, Josip drvodjelja, a majka mu je Marija. Isus te činjenice ne poriče, ali mu je stalo do toga da se iza te površine uvidi dublja istina. Istina da ga je Bog poslao te da se u onome što on čini i govori može upoznati samoga Boga. Isus nas želi senzibilizirati za skrivenu Božju stvarnost, kako naš život ne bi tekao u prazno te kako bismo unatoč svim razočaranjima i sumnjama vjerovali da Bog nosi naš život s njegovim sretnim trenucima i s njegovom patnjom; da nas Bog voli, bez obzira jesmo li religiozno obdareni ili ne!

(izvor: http://www.benedictus.info)

 

Molitva

Bože koji si nam posve blizu, u Isusu Kristu ti si uzeo ljudsko lice i došao si u naš svijet kako bi nam pokazao koliko nas ljubiš i koliki si čovjekov prijatelj. Daj nam da vjerujemo u tebe i probudi u nama snagu da se zauzimamo za tvoje kraljevstvo mira i pravednosti, kako bi došao kraj nasilju i kako bi se obnovilo lice zemlje.

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

 

Preporučeno