7.04.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 18, 2-7

Ljubim te Gospodine, kreposti moja!

Gospodine, hridino moja, utvrdo moja, spase moj.

Bože moj, pećino moja kojoj se utječem,

štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja!

Zazvat ću Gospodina, hvale predostojna,

i od dušmana bit ću izbavljen.

 

Valovi smrti okružiše mene,

prestraviše me bujice pogubne.

Užad Podzemlja sputiše me,

smrtonosne zamke padoše na me.

 

U nevolji zazvah Gospodina

i Bogu svome zavapih.

Iz svog Hrama zov mi začu,

i vapaj moj mu do ušiju doprije.

 

EVANĐELJE; Iv 10, 31-42

Židovi ponovno pograbiše kamenje da ga kamenuju. Isus im odgovori: “Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah. Za koje me od tih djela kamenujete?” Odgovoriše mu Židovi: “Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti – čovjek – sebe Bogom praviš.” Odgovori im Isus: “Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena – a Pismo se ne može dokinuti – kako onda vi onome kog Otac posveti i posla na svijet možete reći: ‘Huliš!’ – zbog toga što rekoh: ‘Sin sam Božji!’ Ako ne činim djela Oca svoga, nemojte mi vjerovati. Ali ako činim, sve ako meni i ne vjerujete, djelima vjerujte pa uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu.” Nato ga ponovno nastojahu uhvatiti, ali im on izmaknu iz ruku. I ode ponovno na onu stranu Jordana – na mjesto gdje je prije Ivan krstio. I osta ondje. A mnogi dođoše k njemu i rekoše mu: “Ivan doduše ne učini nijednog znamenja, ali se sve obistinilo što je rekao o ovome.” Mnogi ondje povjerovaše u njega.

MEDITACIJA

U evanđelju danas Isus razmišlja o neželjenim posljedicama svoga djelovanja. Zabilježen je pokušaj kamenovanja. Zato im reče; ‘Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah, za koje me od tih djela kamenujete?’ Odgovoriše mu; ‘Zbog hule, što ti – čovjek – sebe Bogom praviš’. Tako Isus doživi podjelu prisutnih poradi sebe. Isus iz iskustva govori kako njegovo poslanje nekima ne donosi mir nego razdor. I zato Ivan evanđelista donosi Isusove riječi kao opravdanje i predstavljanje ‘Sin sam Božji’ i ja činim djela moga Oca zato vjerujte djelima, uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu.

Ivan je poznavao Isusa i svjedočio je samo ono što Isus jest. Znao je i to da Isus ne obećava mir. Došao je donijeti oganj koji je već planuo, dakle služi se slikom o vatri kao sredstvu iskušenja i suda: vatra pokazuje kakav je tko; što vrijedi, a što brzo izgori. Svrstavajući se za njega ili protiv njega, ljudi na sebe protežu Božje milosrđe ili Božji sud.

Kao što je Isus spreman izazvati zdravi razdor kad se radi o vjernosti Bogu, o istini, pravdi, dobru – tako trebamo biti i mi spremni, jer smo pozvani slijediti ga.

(pripremila s.Augustina Barišić)

 

MOLITVA

Isuse učitelju, hvala ti za svaku riječ, za svaki korak tvog puta, hvala za hod i zajednički korak prema Kalvariji. Ti preobrazi moje poraze. Uči me i vodi tamo gdje je život. Izlij na nas danas obilje svoga Duha da u njegovoj snazi ljubimo kako ti želiš i budemo tvoja živa Crkva noseći u sebi tvoje žive sile ka obnovi društva u kojem jesmo i živimo. Učini, Isuse, da danas budemo korak ka potrebnima.

Isuse, danas i mene učini čovjekom!

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno